Professori Jouko Talonen presidentinvaalien tuloksesta Pohjanmaalla: ”Lestadiolaisäänestäjien moraalikonservatismi ei ollut vailla merkitystä, mutta asetelma Stubb-Haavisto on syytä sijoittaa laajempaan kontekstiin”

Alexander Stubb ja Pekka Haavisto kohtasivat toisensa presidentinvaalien toisella kierroksella. Kuva: All Over Press

Helsingin yliopiston kirkkohistorian emeritusprofessori Jouko Talonen analysoi blogissaan yhtä viime talven presidentinvaalien äänestyksen yksityiskohtaa. Ruotsinkielisen lestadiolaisuuden valta-alueilla Pohjanmaalla Alexander Stubb voitti Pekka Haaviston eräillä äänestysalueilla harvinaisen selvin luvuin. Kahden liberaalin ehdokkaan välinen kannatusero oli harvinaisen suuri. Asetelma on myös herätysliiketutkijana meritoituneen Talosen mukaan syytä sijoittaa laajempaan kontekstiin.

”Lestadiolaiset ovat yleensä edustaneet niin sanottua luterilaista kahden regimentin oppia. Presidentin henkilökohtaisilla ominaisuuksilla on toki merkitystä, mutta äänestäjät tiesivät vallan hyvin, että nyt valitaan tasavallan ykköspaikalle maallisen esivallan edustajaa, ei Porvoon piispaa tai jonkun rukoushuoneen pyhäkoulun opettajaa. Vaikka Stubb edustaa liberaalia arvomaailmaa Haaviston tavoin, ei tämä muodostunut ”maalliseen tehtävään” valittaessa useimmille esteeksi äänestää häntä”, Jouko Talonen kirjoittaa.

Jouko Talosen blogin löydät täältä.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliKirkolliskokous valitsi varapuheenjohtajat sekä valiokunnat ja niiden puheenjohtajat
Seuraava artikkeliKirkolliskokous jakautui entistä alleviivatummin kahteen ryhmittymään – ”Ei virallista, mutta todellista”

Ei näytettäviä viestejä