Apostolien päivä, Matt. 16: 13-19, Sakari Hosike

Sakari Hosike
Kokemäki ja Kauvatsa

Saarna apostolien päivänä 2008 Kokemäellä ja Kauvatsalla

I
Jeesus kysyi opetuslapsiltaan Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?
Ihmisen Poika on messiaaninen arvonimi, joka löytyy Vanhasta testamentista Danielin kirjasta. Ihmisen Poika ei siis tarkoita sitä, että Jeesus olisi puhunut itsestään vain ihmisenä, vaan ihmiseksi tulleena Jumalana. Ihmisen Poika on samanlainen arvonimi kuin Messias tai Kristus.
Jeesus oli ennen tätä luettua Raamatun kohtaa opettanut ja tehnyt ihmetekoja. Ne eivät olleet jääneet keneltäkään huomaamatta. Ihmiset arvuuttelivat kuka Jeesus oli. Kaikkein lähimmät eli opetuslapset olivat nähneet kaiken ja saaneet vielä opetusta, jota Jeesus ei ollut opettanut muille. He tiesivät, että Jeesus oli jotain suurta, mutta heillä olivat vasta suuntaa-antavia arvauksia.

Opetuslapset vastasivat Jeesuksen kysymykseen Kuka Ihmisen Poika on. Toisten mielestä Jeesus oli Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia ja toisten mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.
Vanhassa testamentissa profeetta Elia oli otettu tulisilla vaunuilla elävältä taivaaseen ja hänen paluustaan oli ennustus. Toisaalla Jeesus todisti, että Johannes Kastaja oli Elia, mutta tässä vaiheessa opetuslapset eivät sitä ymmärtäneet. He veikkailivat vähän sitä sun tätä. He tiesivät, että Jeesus on jotain suurta ja seurasivat häntä, mutta olivat melko tietämättömiä vielä.

Jeesus kysyi: Entä te? Kuka minä teidän mielestänne olen? Pietari vastasi: Sinä olet Messias, elävän Jumalan Poika.
– Pietari tiesi, että tässä on nyt paljon enemmän kuin Johannes Kastaja tai profeetat: tässä oli MESSIAS, ELÄVÄN JUMALAN POIKA. Hänen edessään oli 700 vuotta odotettu kansan vapahtaja ja vapauttaja. Tässä on Jumalan oma Poika, Jumala itse.
– Tätä ei Pietari ollut itse päätellyt, vaan kuten Jeesus sanoi, Pietari oli ymmärtänyt tämän, koska Isä Jumala taivaassa oli ilmoittanut sen Pietarille.

II

Jeesus sanoi: Sinä olet Pietari ja tälle Kalliolle minä rakennan kirkkoni.
Jeesus antoi evankeliumin levittämisen ihmisten tehtäväksi. Tämä tuli selvemmin esille kaste- ja lähetyskäskyssä. Jeesus antoi ilosanoman levittämisen ja seurakuntien johtamisen Pietarin ja muiden opetuslasten tehtäväksi ja sitten myöhemmin heidän seuraajiensa tehtäväksi.

Jeesus sanoi myös: Sitä eivät tuonelan portit voita.
Tuonelan portit eivät voita Jeesuksen kirkkoa. Siellä missä on oikea kirkko, Jeesuksen kirkko, siellä sitä ei voida tuhota ihmisten, eikä Saatanan keinoin. Mutta on hyvä muistaa, että kirkkoja on tuhoutunut ja on alueita, joilta kristinusko on juurittu pois. Ajatellaan esimerkiksi nykyisen Turkin ja Egyptin aluetta.
Molemmat olivat aikoinaan vahvoja kristinuskon alueita. Sekä Turkin että Egyptin alueella oli tärkeitä kristinuskon keskuksia ja väestö oli kastettu kristinuskoon. En ole tutustunut niin paljoa kirkkohistoriaan, että tarkalleen tietäisin missä tilassa noiden alueiden kirkot olivat, mutta islamin lähtiessä leviämään 600-luvulta alkaen nämä alueet muuttuivat nopeasti kristityistä muslimien alueiksi. On selvää, että Turkin ja Egyptin alueiden kirkot olivat lahonneet sisältä. Siellä ei pidetty kiinni Jeesuksesta, kun hänet oltiin valmiit nopeasti vaihtamaan Muhammediin ja Allahiin. Sen jälkeen noilla alueilla ei paljoa kristinuskoa ole ollut.
Toisaalta monet kansat ja yksilöt ovat pitäneet kiinni kristinuskosta kovankin vastustajan edessä. Jos ajattelemme kristinuskon pahinta vihollista 1900-luvulla eli Neuvostoliittoa, niin siitä huolimatta, että tietyssä vaiheessa Punakone näytti lähes voittamattomalta ja ikuiselta, kristityt pitivät kiinni omastaan ja näin kuuluukin tehdä. Ristiinnaulittua ja ylösnoussutta Jeesusta on saarnattu pian 2 000 vuotta. Siitä ei kannata luopua sen takia, että nousee jokin valtakunta. Paljon suurempia valtakuntia ja kristinuskon vihollisia on kaatunut jo aiemmin. Jeesusta suurempaa ei ole, eikä tule, eikä hänen kirkkoaan voida tuhota ulkopäin.
Jotkut voivat kylläkin luopua Jeesuksesta tai hänen opetuksistaan, mutta sitten he eivät kuulu enää hänen kirkkoonsa ja sellainen joukko tuhoutuu ennemmin tai myöhemmin, jos se ei palaa Jeesuksen luo.
Jeesuksen kirkko on voittamaton, koska Jeesus itse johtaa sitä.

Huomatkaa tämä. Kirkko on Jeesuksen kirkko. Ei Pietarin, eikä Paavalin, eikä kenenkään muunkaan apostolin. Jeesus on kirkon perustaja ja pää. Pietari oli loppu viimeksi apupoika, vaikkakin hänet asetettiin opetuslasten eli myöhemmin apostolien johtajaksi.

Jeesus on kirkon isäntä. Hän on sen perustaja ja hän antoi evankeliumin levittämisen ihmisten tehtäväksi. Sanomaa syntien sovituksesta eivät lähteneet viemään enkelit, eikä sitä kuulutettu mahtipontisesti taivaasta, vaan Jeesus antoi tämän tärkeän tehtävän ihmisille, opetuslapsilleen ja seuraajilleen. Pietari oli Jeesuksen renki. Pietarille annettiin tehtäväksi hoitaa Jeesuksen kirkkoa, Jeesuksen seuraajia.

Pietarille ja apostoleille annettiin taivasten valtakunnan avaimet. Jeesus sanoi Pietarille: ”Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä. se on myös taivaissa vapautettu.”
Tässä on kyse synneistä päästämisestä ja synteihin sitomisesta. Jeesus sanoi, että minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa. Synti on hirvittävä asia. Pahat tekomme ovat taakka, joka painaa meitä helvettiin ja ne ovat koukkuja, jotka repivät meitä. Tänä päivänä ihmisiä halutaan päästää näistä koukuista ja taakoista väärin perustein. On ihmisiä, jotka rakastavat syntejään ja katumattomasti jatkavat syntiensä tekoa. Näillekin ihmisille jotkut yrittävät julistaa syntejä anteeksi. Mutta se ei toimi. Katumaton ihminen kuuluu aina jättää synteihinsä. Hänelle voidaan kertoa, että voit saada syntisi anteeksi ja jos tällainen ihminen alkaa katua ja hän saa syntinsä anteeksi. Mutta ylpeä ja katumaton ihminen ei saa syntejä anteeksi.
Pietarille ja apostoleille annettiin loistavat avaimet. Heille annettiin oikeus päästää ihmiset irti synneistään. Heille annettiin oikeus julistaa ihmisten synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Apostolit lähetettiin vapauttamaan ihmisiä pahojen tekojensa seurauksilta ja loppu viimeksi Helvetiltä. Tämä mahdollisuus on käytössä tänäänkin. Messun alussa tunnustimme yhdessä syntimme ja saimme kuulla synninpäästön. Se, joka katui syntejään, sai syntinsä anteeksi. Ja joka nyt katuu syntejään, saa Jeesuksen tähden synnit anteeksi. Jokainen kristitty voi julistaa katuvalle syntiselle synninpäästön ja päästää hänet syntien taakan alta.
Kun ihminen katuu syntejään, hän voi heti uskoa syntinsä anteeksi. Hänelle on heti annettava synninpäästö, vaikka hän olisi rikkonut kuinka paljon. Katuvaa ihmistä ei saa koskaan jättää synteihinsä. Armo ja syntien anteeksiantamus tulee sen osaksi, joka katuu ja halua luopua synneistään.
Näin oivalliset avaimet Jeesus antoi Pietarille ja opetuslapsilleen. Hän antoi oikeuden avata taivaan portin katuville, mutta sulkea sen ylpeiltä ja katumattomilta.

Jeesus on elävä Jumala, joka on avannut taivaan kaikille katuville, jotka haluavat luopua synneistään ja uskoa, että Jeesus Kristus on sovittanut hänenkin syntinsä. Amen.