7. su helluntaista (konfirmaatiomessu), Lk. 6: 27-31, Sari Kuirinlahti

Sari Kuirinlahti
Rovaniemen kirkko

Jeesus eli niin kuin opetti, hän vastasi pahaan aina hyvällä. Esimerkiksi kun Jeesus vangittiin Getsemanessa ja yksi hänen seuraajistaan iski miekallaan ylipapin palvelijalta korvan irti, Jeesus sanoi ystävälleen: ”…Pane miekkasi tuppeen. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu (Mt. 26: 51-52).” Kun Jeesus lopulta tuomittiin syyttömänä ristinkuolemaan, vielä silloinkin Hän käänsi toisenkin posken.

Jeesus kärsi, kuoli, mutta myös nousi ylös kuolleista. Jumalan Poika on ainoa, joka kestää ja myös voittaa kaiken synnin, pahan, jopa kuoleman vallan. Väkivallan vahinko on kiertänyt tässä maailmassa ensimmäisistä ihmisistä lähtien. Vain Kristus voi katkaista kaikki pahan kahleet. Ristinuhrillaan Hän sovittaa raskaimmankin syntimme, Hän pelastaa meidät yksin armosta. Hänen ristinuhrinsa riittää. Muita uhreja ei enää tarvita.

Jotakuta meistä kirotaan, parjataan, kenties lyödäänkin jo lapsena. Vähitellen lapsi voi tottua siihen niin, että se on hänestä aivan normaalia arkea. Vartuttuaan hän helposti ajautuu ihmissuhteisiin, joissa kaltoinkohtelu eli hänelle tuttu arki jatkuu. Hän alistuu, uhriutuu.

Tai sitten käy niin, että vartuttuaan hänen mittansa tuleekin täyteen, hän ei enää alistukaan. Hän alkaakin kierrättää vahinkoa. Hän alkaa itsekin kirota, parjata, lyödä.

Jeesus ei tahdo ohjata meitä kummallekaan näistä poluista – ei uhriutumaan eikä kostamaan. Hänen ristinuhrinsa riittää. Muita uhreja ei tarvita. Päivän evankeliumilla Jeesus tahtoo ohjata meitä anteeksiannon ja rakkauden täyttämään elämään. Siihen kuuluu eksyneiden ohjaaminen oikealle tielle.

Roomalaiskirjeessä Paavali kiteyttää Jeesuksen opetukset näin: ”Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä (Room. 12: 21).” Jos sinua kiusataan, älä alistu – mutta älä myöskään kosta. Rukoile niiden puolesta, jotka sinua kiusaavat. Jos olet vaarassa, pyydä apua. Jeesuksella on tämä maailma täynnä työtovereita, jotka voivat auttaa sinua.

Toimi samoin, jos näet toista kiusattavan. Älä jätä häntä yksin alistumaan, uhriutumaan – mutta älä myöskään kosta hänen puolestansa. Rukoilkaa ja turvautukaa yhdessä Jeesukseen ja hänen työtovereihinsa. Päivän evankeliumin päättävän ns. Kultaisen säännön sanoin: ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille (Lk. 6: 31).”

Tässä alttarifreskossa taiteilija kuvaa taistelua, joka käydään jokaisessa sydämessä. Hyvän ja pahan raja ei siis kulje ihmisten välillä, vaan jokaisen ihmisen sisällä. Anna Kristuksen voittaa tämä taistelu sinun puolestasi! Hyvä voi voittaa pahan sinunkin sydämessäsi. Jos joskus menneisyydessä onkin sattunut jotakin raskasta ja pelottavaa, vahingon ei tarvitse enää kiertää, koko elämän ei tarvitse tuhoutua. Kristus on Kaikkivaltias.

Jumala rakastaa meitä, jotta mekin jaksaisimme rakastaa toisiamme. Jokainen ihminen on Luojalleen yhtä arvokas ja rakas. Olemmehan sitä myös toisillemme? Näitä yhteiselon perusasioita me kävimme rippileirillä monin tavoin läpi. Rohkaisuna teille, jotka tuskailitte ulkoläksyjen kanssa: Jeesus itse opetti, että kaikki käskyt voidaan loppujen lopuksi tiivistää Rakkauden kaksoiskäskyksi: Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Jos sinä muistat tämän, se on jo paljon.

Hyvät nuoret, megatähti Cheek laulaa: Timantit on ikuisia. – Hyvä biisi, silti Cheekki on väärässä. Yksin Jumala kestää ikuisesti. Jos sinä haluat rakentaa elämäsi jonkin kestävän varaan, rakenna elämäsi Jumalan varaan. Niin ovat vanhempasikin tehneet, kun he ovat saattaneet sinut kasteelle, rippikouluun, konfirmaatioon. He ovat tehneet niin, koska he tietävät, että mikään muu ei kestä ikuisesti. Vanhempasi, isovanhempasi, kummisi, kaikki läheisesi tahtovat saattaa sinua ikuiseen turvaan.

Kun te nuoret pian polvistutte alttarille, me laitamme kädet päällenne ja rukoilemme, että Pyhä Henki vahvistaisi uskoanne. Sellaista ihmistä ei olekaan, joka uskoisi Jumalaan omin voimin. Vain Pyhä Henki voi herättää uskomme. Vain Pyhä Henki voi antaa meille myös rohkeuden vastata pahaan hyvällä, rohkeuden rakentaa parempaa maailmaa.

Hyvät rippikoululaisten läheiset, on ollut valtava ilo tutustua näihin nuoriin. Lämpimät onnittelut teille siitä, että saatte jakaa heidän kanssaan elämän ilot ja surut. Muistammehan, että juuri elämän haavoittuvuudessa Vapahtajamme on erityisesti läsnä. Hän tahtoo lahjoittaa rauhansa kaikille luoduille. Vaikka vuoret järkkyisivät ja kukkulat horjuisivat, Hänen rakkautensa meihin ei järky eikä Hänen uskollisuutensa horju. Hänessä rakkauden laki toteutuu täydellisesti. Hänen ominaan meillä on iankaikkinen yhteys Jumalaan ja toisiimme.