24. sunnuntai helluntaista, Matt. 22: 15-22, Tuomo Lindgren

Tuomo Lindgren
Harjavallan seurakunta

Hyvät ystävät. evankeliumi asettaa ihmisen kahdenlaiseen vastuusuhteeseen. Meidän on vastattava elämästämme niin keisarille kuin Jumalalle. Antakaa keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu. Me elämme tämän maailman lakien alaisena ja rakennamme sen hyvinvointia. Mutta kristittyinä meillä on elämällemme vielä suurempi näyttämö. Siihen kätkeytyy paljon suurempaa draamaa kuin vain pelätä poliisia. Me elämme Jumalan kasvojen alla. Olemme luodut hänen yhteyteensä Jumalan tekoja varten.

Otan yhden lauseen evankeliumista, jonka toivon jäävän teidän sydämeenne: Antakaa Jumalalle se, mikä Jumalalle kuuluu?

Mikä Jumalalle kuuluu ja mitä meidän on siis hänelle annettava. Jumala ei tarvitse meiltä mitään. Mutta me tarvitsemme ja paljon. Meidän on annettava Jumalalle itsemme, jotta hän voisi antaa itsensä meille.

Tämä on myös jumalanpalveluksen perusrytmi: Me annamme jotakin Jumalalle. Niin kuin hetki sitten annoimme hänelle syntitaakkamme. Jotakin puolestaan saadaan häneltä. Tästä on sanottu myös, että se on nimeltään autuas vaihtokauppa.

Monet ihmiset ovat sanoneet, että he eivät käy jumalanpalveluksessa, koska eivät saa siitä mitään. Se ei kosketa heidän syvempiä sielun kerroksiaan. Se ei ikään kuin vastaa siihen kaipuuseen tai pyhän tajuun, mikä heillä on, eikä siis puhu heidän sydämelleen.

Syitä asiaan on varmasti muitakin. Viesti on joka tapauksessa huolestuttava sillä juuri jumalanpalvelus on kirkon keskeisin ja tärkein asia. Seurakunnan elämän syvimmät sydämenlyönnit koetaan täällä.

Meillä on liturgiassa kahden tuhannen vuoden perinne. Kahden tuhannen vuoden ajalla eläneiden kristittyjen usko on kiteytynyt tähän tapaan kokoontua. Sitä arvioidessa on hyvä huomata että sille ei kannata kääntää selkäänsä kovin kevein perustein. Kirkko on katkeamatta viettänyt jumalanpalveluksia joka sunnuntai kohta kaksi tuhatta vuotta. Tällä hetkellä ympäri maailman.

Koko tuo historia ja sen helmet eivät voi tulla kokonaisuudessaan ymmärretyksi parin osallistumisen jälkeen. Toivon, että löydät kuitenkin sielun aarteita.

Mitä täällä saadaan? Mitä Jumala antaa? Keisarille annetun veronkin vastineeksi saadaan jotakin. Hyvinvointiyhteiskunta pidetään toiminnassa: sairaalat, koulut ja kaikki muu. Mitä saadaan sillä että Jumalalle annetaan se mikä Jumalalle kuuluu?

Oletko sinä saanut mitään vai lähtenyt tyhjänä pois? Onko tämä vienyt sinulta vain aikaa?

Sinä saat ja olet Jumalalta paljon enemmän kuin olet koskaan ajatellutkaan. Olet saanut elämän, olet saanut syntisi anteeksi, eli olet saanut myös iankaikkisen elämän, olet saanut siunauksen, varjeluksen. Kaikki mitä sinulla on, on lahjaa Jumalalta. Olet saanut tarkoituksen elämällesi ja myös tehtävän: kulkea valon lapsena pimeässä maailmassa. Elää todeksi uskosi. Se ei ole tekohymyä ja tyhjiä sanoja, vaan syvää osallisuutta ihmisten todellisuuteen. Aitoa kohtaamista

Seurakuntaelämän perusliike on juuri siinä, että kokoonnumme kuin Jeesuksen opetuslapset hänen luokseen jakamaan sydämemme asiat, kertomaan mitä on tapahtunut, kuinka hänen meissä sytyttämänsä valo, armollisuus ja totuus on löytänyt sijaa maailmassa.

Hän kuuntelee oppilaidensa ilot ja huolet, varustaa meidät uudestaan matkaan ja lähettää arkeen palvelemaan. Näin Jumalan vaeltava kansa tekee matkaansa.

Messussa eli ehtoollisjumalanpalveluksessa meillä on lisäksi ateriayhteys. Se on Jeesuksen itsensä asettama. Siinä erityisellä tavalla Kristus antaa meille itsensä. Täällä maan päällä siinä on suurin pala taivasta eli Jumalan läsnäoloa kuin missään muualla. Me vietämme salaisesti ateriaa ylösnousseen Kristuksen kanssa.

Lähestyessämme sitä hetkeä meitä muistutetaan siitä, että emme käy aterialle vilpillisin mielin. Niin kuin me olemme saaneet anteeksi syntimme, meidän tulee antaa anteeksi toisille. Siksi ehtoollisen edellä on rauhan tervehdys.

…

Kun etsit Jumalaa tule kirkkoon, vaikka et kaikkea kuulemaasi ymmärräkään. Rukoileva seurakunta on kuitenkin paikalla, Kristus on läsnä.

Kun etsit itseäsi ja paikkaasi maailmassa, tule kirkkoon. Täällä ajatuksesi voi rauhoittua ja kysymykset asettua oikean mittaiseksi.

Kun olet ahdistunut tule kirkkoon, rukoileva seurakunta kantaa kuormaasi Kristukselle ja rukoilee kanssasi.

Kun olet onnellinen ja iloinen, tule kiittämään Luojaasi kaikesta siitä hyvästä mitä olet saanut.