12. sunnuntai helluntaista, Luuk. 18:9-14, Hans-Christian Daniel

Hans-Christian Daniel
Espoonlahti

Päivänavaus ”Koulurauha” alakoululle

Suomen Turusta julistetaan joka vuonna joulurauha. Joka vuonna Suomi hiljenee viettämään kaivattua joulua. Myös metsäeläimille julistetaan joulurauhaa. Metsästäjät lupaavat olla metsästämästä niitä. Jouluun on vielä pitkä aika, ja moni työntäytteinen koulupäivä kuluu välillä.
Hiljattain julistettiin Suomen Turusta jo rauhaa, nimittäin koulurauhaa. Koulurauhajulistuksessa sanouduttiin irti kaikenlaisesta kiusaamisesta ja väkivaltaisesta käytöksestä. Jouluna metsän eläin saa olla rauhassa. Saako oppilas olla rauhassa koulussa? Metsästäjä suojaa ja jopa hoivaa eläimiä, mutta pystyykö toisia kiusaava ja ahdisteleva oppilas luopumaan uhittelustaan? Kiusaaja on aina itse ensimmäinen uhrinsa.
Vapahtaja Jeesus Kristus vapauttaa meidät. Siksi hän on Vapahtaja. Hän tekee vapaaksi myös kiusaamisen ja väkivallan kierteestä. Hän kertoo tänään, kuinka sellainen aikuinen, joka oli aina kiusaannut toisia ihmisiä ja joutunut siksi yleiseen halveksuntaan ja eristyksiin, kuinka tämä kiusaaja tuli rukoilemaan Jumalaa. Kiusaaja, jota kutsuttiin publikaaniksi, jäi piiloon, katumuksen merkiksi löi rintaansa ja tunnisti Jumalalle syntinsä pyytämällä: ”Jumala oli minulle syntiselle armollinen”. Jumala näkee. Jumala katsoo alas, missä ihminen kärsii toisten ja omasta pahuudesta. Jumala uudistaa meidät antamalla synnit anteeksi.
Koulurauha saa tänä päivänä uutta pontta ja voimaa, kun pääsemme tekemään parannusta ja saamme levätä Jumalan anteeksiantavassa rauhassa ja siunauksessa. Herra siunatkoon sinua …