Poliittiset nuorisojärjestöt kampanjoivat täyskieltoa alle 18-vuotiaiden avioliitoille

Kristillisdemokraattisten nuorten aloite alle 18-vuotiaiden avioliittojen kieltämisestä on saanut kannatusta, KD Nuoret kertoo tiedotteessaan. Aloitteen allekirjoitti yhdeksän poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajaa.

Aloitteen mukaan oikeusministeriön erityislupia avioitumiseen ei pitäisi myöntää lainkaan alle 18-vuotiaille. Nykyisessä lainsäädännössä erityisluvan alaikärajaa ei ole määritelty. Syyt liittyvät usein ei-toivottuihin raskauksiin tai uskonnolliseen vakaumukseen, tiedotteessa sanotaan. Järjestöjen puheenjohtajat toteavat, että ”nämä eivät ole hyväksyttäviä syitä avioliittoihin”.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on määritellyt lapsiavioliitot ihmisoikeusrikkomuksiksi.

– Suomi laahaa tässä ihmisoikeuskysymyksessä pahasti jäljessä YK:n linjasta, KD Nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainen toteaa tiedotteessa.

Oikeusministeriössä on meneillään hanke, jossa arvioidaan alaikäisten avioliittoa koskevia säännöksiä.

”Lapsia ei tule vihkiä avioliittoon virallisesti eikä myöskään epävirallisesti. Mikäli avioliittoon vihkimiseen verrattavan seremonian osapuolena on lapsi, tulee seremonian toimittaja (esim. pappi) sekä lapsen kanssa vihittävä täysi-ikäinen henkilö tuomita rangaistukseen”, kannanoton allekirjoittajat linjaavat tiedotteessa.

Lapsiavioliittojen tarkoituksena on ollut turvata nuoren äidin sekä tämän lapsen hyvinvointi ja tulevaisuus, tiedotteessa taustoitetaan.

Allekirjoittajien mukaan asia voidaan myös toteuttaa niin, ettei lapsia vihitä avioliittoon. Yhteiskunnalla on tässä suuri vastuu, he sanovat.

– Kieltämällä lapsiavioliitot Suomi näyttäisi esimerkkiä myös niille maille, joissa lapsiavioliitot ovat merkittävä ongelma. Vuosittain 15 miljoonaa tyttöä naitetaan vanhemmille miehille. Suomi ei saa olla osana tätä ilmiötä, vaan asiaan on puututtava pikimmiten! Ronkainen sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

SDP:n kansanedustajat: Suomen kiellettävä lapsiavioliitot

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVapaakirkko arvostelee Suomen pakolaispolitiikkaa ja kannustaa auttamaan hädänalaisia
Seuraava artikkeliLiisi Laitila: ”Haluan viedä eteenpäin sitä hyvää, mitä meillä on ollut”

Ei näytettäviä viestejä