Pitkä löylytön kausi päättyy – Lontoon merimieskirkolla pääsee taas saunaan

Lontoon merimieskirkolla pääsee pian yli vuoden tauon jälkeen saunomaan. Pitkään odotetun saunan rakentamisessa suuressa roolissa ovat olleet kirkon vapaaehtoiset. Suomalaisten ja brittiläisten rakentajien yhteistyöllä valmistunut sauna ilahduttaa kirkon palveluvastaava Mervi Mattilaa.

– Ollaan ikikiitollisia, että meillä on niin uskollisia ja ihania vapaaehtoisia, Mattila suitsuttaa puhelimessa.

Mattila kuvailee Lontoon merimieskirkon saunaa hyvin suosituksi. Se on merkittävä myös varainhankinnan kannalta. Yksi henkilö maksaa saunomisestaan merimieskirkolle kuusi puntaa eli noin seitsemän euroa. Tilaussaunan hinta kahdelle henkilölle on 20 puntaa eli vajaat 24 euroa.

Merimieskirkko toimii pitkälti lahjoitusten ja oman varainkeruunsa pohjalta. Mattilan mukaan vilkkaimpina aikoina saunassa kävi sata saunojaa viikossa, ja saunan ollessa kiinni kysymyksiä sen avaamisesta uudelleen on tullut lähes päivittäin.

– Saunojat ovat kaikenikäisiä ja kaikenmaalaisia, saunahan on kaikille avoin. Sana on kiirinyt, että meillä on turvallinen ja puhdas sauna, ja sinne tullaan kauempaakin.

Vesivahinko vei pois käytöstä

Uuden saunan tarve iski kirkolle dramaattisesti. Runsas vuosi sitten Lontoota piinasivat rankkasateet. Merimieskirkon alueella Rotherhithessa sadevesiviemärit täyttyivät ja yllätystulva valtasi myös kirkon kellarin, jossa sijaitsevat muun muassa kirkon varastot, tekniset tilat ja sauna. Kolme päivää ennen suunniteltua juhannusjuhlaa vedentulo kirkolle katkesi ja sauna meni käyttökieltoon.

Juhannusjuhla pidettiin, mutta saunaan juhlijat eivät päässeet – eivätkä ole päässeet sen jälkeenkään.

Sauna rakennettiin käytännössä kokonaan uusiksi. Apua ja kontakteja saatiin myös Suomen Saunaseuralta. Mattilan mukaan saunan uusiminen on ollut ”aika iso kolaus” pienen kirkon taloudelle. Vakuutus on korvannut osan rakennuskustannuksista, mutta rakennustyöt näkyvät myös kolona kirkon vuosibudjetissa.

– Pakkohan se oli korjata, Mattila kuitenkin sanoo.

Ensimmäiset löylyt uudessa saunassa otettiin koemielessä remonttisiivouksen jälkeen eilen keskiviikkona. Mattilan mukaan saunan valoihin tehdään vielä viimeiset viilaukset, sitten sauna avautuu yleisölle.

Entä se tärkein?

– Löylyt olivat hyvät, Mattila vakuuttaa.

Kuva: Mervi Mattila. Vapaaehtoiset Tiina Falzon ja Tuure Huosianmaa latovat kiviä Lontoon merimieskirkon uuden saunan kiukaaseen.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakunnan tilaisuuksissa keskimäärin 51 osallistujaa – aktiivisinta Lapuan hiippakunnassa
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Kansakunnan tragedioita ei saa unohtaa – muistamme, ettei samaa tapahtuisi uudestaan

Ei näytettäviä viestejä