”Piispat eivät ole ymmärtäneet, että kirkko on vapaaehtoisorganisaatio”

Luterilaiset piispat ovat sukupolvi toisensa jälkeen kasvaneet itseymmärrykseen, että heillä on yhteiskunnassa portinvartijan valtaa, sanoo Kotimaa Oy:n entinen toimitusjohtaja Jaakko Tapaninen. Hän keskusteli kirkollisesta vallankäytöstä Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa sunnuntaina yhdessä Suomen Kuvalehden entisen päätoimittajan Tapani Ruokasen kanssa.

– Sanon nyt arkkipiispaa myöten, että he eivät ole ymmärtäneet millä tavalla ympäristö on muuttunut. Piispat ovat tällä hetkellä vapaaehtoisorganisaation vetäjiä. Vapaaehtoisorganisaation pitää innostaa ja näyttää suuntaa niin, että porukka seuraa. Jos sitä ei tehdä, porukkaa ei ole, Tapaninen sanoi Horisontissa.

Piispojen todettiin keskustelussa olevan varovaisia mediaesiintyjiä vaikka heitä pidetään edelleen mielipidejohtajina. Kulissien vallankäyttäjistä suurimmaksi nostettiin Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen.

– Hänellä oli ajatuksia, päämääriä hän toteutti niitä. Ongelma on, että muut kirkossa pakenivat ja vaikenivat ja hän sai aivan liian suuren tilan. Tämä on aina ongelma silloin, kun ihmisen annetaan nousta niin paljon isommaksi kuin muiden, Tapaninen sanoi.

Tapani Ruokanen ei nostaisi Huovista vallankäyttäjänä minkäänlaiseksi esikuvaksi.

– Yritän nyt pidätellä itseäni, mutta kyllähän hänen vallankäyttönsä on ollut hyvin häikäilemätöntä ja kovaa, jossa on murskaantunut kyllä monia asioita. Minä en nyt halua viitata mihinkään konkreettisesti. Yhdyn siihen analyysiin, jonka Jaakko sanoi, että kun annetaan tila, niin totta kai semmoinen ihminen, joka osaa käyttää valtaa ja on riittävän voimakas, joku voisi sanoa röyhkeä, niin hän ottaa sen vallan, Ruokanen sanoi.

Kuuntele Horisontti Yle-Areenasta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Ruotsidemokraatit ovat kirkolle mahdollisuus”
Seuraava artikkeliTuhkauksen hinta vaihtelee 90 ja 400 euron välillä

Ei näytettäviä viestejä