Piispainkokous mahdollisti papeille sukupuoli­neutraalin pukeutumisen – nilkka­pituista sutaania ohjeessa ei vieläkään mainita

Kuvattu Sacrumissa erilaisia papin asuja

Piispainkokous hyväksyi maanantaina 17.4. istunnossaan uuden ohjeen papin ja lehtorin virkapukeutumisesta. Ohje lisää valinnanvapautta pappien pukeutumisessa eikä enää määrittele pukeutumista papin sukupuolen mukaan.

Uusi ohje antaa papille vapauden valita ohjeistetuista pukuvaihtoehdoista sen, jota pitää itselleen luontevimpana. Miespappi voi halutessaan käyttää Valonsädettä ja naiset polvipituista kaftaania hameen tai housujen kanssa. Pukeutumisen lähtökohtana on, että pappi on aina virkaa toimittaessaan tunnistettavissa papiksi. Ohjeen liite selventää, miten papin virkapukuohjetta noudatetaan käytännössä.

Piispainkokouksen kanslia toteutti syyskuussa 2022 yhdessä Kirkon tutkimuksen ja koulutuksen kanssa kyselyn papin virkapuvun käytöstä. Kyselystä kävi ilmi, että vuonna 2010 annettua aiempaa ohjetta piti tarkoituksenmukaisena 48 prosenttia papeista, mutta 36 prosenttia oli eri mieltä. Avovastauksista kävi ilmi, että moni vastaajista ei pitänyt tarkoituksenmukaisena sukupuolen määrittelyä virkapukeutumisessa.

Papiston pukeutuminen nousi keskusteluun vuonna 2016, jolloin pappien perustama Osuuskunta Pyhävaate alkoi valmistaa ja myydä sukupuolineutraaliksi suunniteltua pitkää papintakkia eli sutaania tunnuslauseenaan ”Sama virka – sama verka”. Osuuskunta teki jo vuonna 2018 vetoomuksen, jolla pappien virkapuku haluttiin vapauttaa ”sitä turhaan sukupuolittavista elementeistä”.

Keväällä 2022 piispat Kaisamari Hintikka ja Mari Leppänen tekivät piispainkokoukselle aloitteen sukupuolineutraalista papin pukeutumisesta. Uudessa ohjeistuksessa ei kuitenkaan edelleenkään mainita nilkkapituista sutaania vaihtoehtona.

Lue myös:

Tavoitteena sukupuoli­neutraalit virka­puvut papeille – piispain­kokous lähetti aloitteen eteenpäin

Essee: Papin vaate on aate – ja vaatetus on muuttunut vuosikymmenten varrella useaan otteeseen

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Piispainkokous mahdollisti papeille sukupuolineutraalin pukeutumisen – nilkkapituista sutaania ohjeessa ei vieläkään mainita

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Pahimmillaan henkilö voi ajautua itsemurhaan” – Kestävä rahapelijärjestelmä huomioi myös haitat
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä leppoisat henkilöt ovat kuvassa?

Ei näytettäviä viestejä