Piispaehdokas Kaisamari Hintikka vaalin jälkeen: ”Pelko suomalaisessa kirkkokeskustelussa yllätti”

Helsingin piispanvaalissa kolmanneksi 359 äänellä jäänyt apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikka sanoo olevansa surullinen piispakaartin uudesta miessuorasta. Hän toivoo, että vaalin voittanut Teemu Laajasalo ja muut piispat näkevät piispakunnan miesvaltaisuudessa aidon ongelman.

– Sanotaan, että Helsingin hiippakunta olisi tehnyt osuutensa, kun täällä on jo kerran ollut naispuolinen piispa. Nyt on kaikkien hiippakuntien ja aktiivisten ihmisten asia katsoa kuvaa kokonaisuudessaan. Kirkossa omistajuus ja osallisuus kuuluvat kaikille sukupuolille, ja sen pitää myös näkyä, Hintikka sanoo.

Hän toteaa olevansa helpottunut siitä, että pitkä prosessi on ohitse. Ehdokkaiden kesken vallitsi Hintikan mukaan hyvä yhteistyö. Hänen mielestään vaaliprosessin aikana nousi esiin tärkeää keskustelua ja tärkeitä teemoja, kuten kirkkojen ykseys, kirkon asema yhteiskunnassa tai diakonia.

– Vaali on saanut myös hyvin medianäkyvyyttä. Ymmärtääkseni kirkkoa hiertävä kysymys samaa sukupuolta olevien vihkimisestä tai siunaamisesta on myös normalisoitunut, kun pystyimme keskustelemaan siitä ja pääsemään rakentavasti eteenpäin. Emme olleet kaikessa napit vastakkain.

Pelko jähmettää, vie voimat, ja kaikki hyvä jää piiloon

Hintikka on hoitanut vaaliprosessia osin Genevestä, missä hän työskentelee Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteerinä.

– Nyt haluan keskittyä omaan työhön maailmanliitossa ja viedä siellä eteenpäin niitä arvoja, joihin itsekin uskoo.

– Tuleviin vaaleihin ei nyt tarvitse ottaa kantaa, kun kukaan ei ole niihin kysynyt, Hintikka sanoo, kun häneltä tiedustelee talvella järjestettävästä arkkipiispanvaalista.

Pitkään Genevessä työskennellyt Hintikka sanoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon pelko on läsnä suomalaisessa kirkollisessa keskustelukulttuurissa.

– Tämä näkyy erityisesti suhtautumisessa uuteen avioliittolakiin. On ihmisiä, jotka pelkäävät, kuinka kirkko suhtautuu heihin. On pappeja, jotka pelkäävät myös kirkkonsa suhtautumista, jos he vihkivät tai siunaavat sateenkaaripareja. Pelko jähmettää, vie voimat, ja kaikki hyvä jää piiloon.

Teemu Laajasalolle Hintikka toivottaa onnea sekä runsaasti hyvän Jumalan siunausta ja viisautta.

Kuva: Olli Seppälä. Kaisamari Hintikka eilen tiistaina Helsingin Seuratuvalla pidetyissä siioninvirsiseuroissa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.


***

Lue myös:

Teemu Laajasalo on Helsingin uusi piispa – vaali ratkesi täpärästi ensimmäisellä kierroksella

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliToiseksi piispanvaalissa jäänyt Jaana Hallamaa: ”Sukupuolen piilomerkitys on valtava”
Seuraava artikkeliNykyinen ja tuleva piispa kohtasivat – Irja Askola antoi Teemu Laajasalolle lahjaksi soppakauhan

Ei näytettäviä viestejä