Teemu Laajasalo on Helsingin uusi piispa – vaali ratkesi täpärästi ensimmäisellä kierroksella

Helsingin hiippakunnan uudeksi piispaksi on valittu Kallion seurakunnan kirkkoherra, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Teemu Laajasalo. Hän sai piispanvaalin ensimmäisellä kierroksella niukasti yli puolet äänistä ja tuli näin valituksi piispaksi ilman jatkokierrosta.

Laajasalo sai hiippakunnan kuudesta rovastikunnasta yhteensä 795 ääntä, Jaana Hallamaa sai 388 ja Kaisamari Hintikka 359 ääntä. Tyhjiä ääniä oli 3 ja hylättyjä ääniä 7. Laajasalo sai kaikista annetuista äänistä 51,2 prosenttia, Hallamaa 25 prosenttia ja Hintikka 23,1 prosenttia.

Teemu Laajasalo kiitti heti tuloksen tultua julki tukijoitaan Kallion kirkon Café Sonckissa pidetyssä tilaisuudessa.

– Minulla on vain yksi suuri sana: kiitos. Olen yhä mykistynyt ja kiitollinen. Tämä on ollut hyvin hieno prosessi. Nämä [vaali]keskustelut ovat olleet aidosti sellaisia, jotka ovat synnyttäneet jotain uutta. Vilpitön toiveeni on se, että tämä ei olisi loppu vaan alku keskustelulle. Haluan etenkin tässä yhteydessä kiittää kanssaehdokkaita Jaana Hallamaata ja Kaisamari Hintikkaa, jotka ovat upeita ehdokkaita, upeita teologeja ja upeita pappeja.

Rovastikunnat äänestivät eri tavoin

Äänet jakautuivat rovastikunnissa jonkin verran toisistaan poikkeavilla tavoilla. Kaikissa rovastikunnissa Laajasalo ei olisi päässyt läpi suoraan ensimmäisellä kierroksella, vaan piispan valintaan olisi tarvittu toinen kierros.

Porvoon rovastikunnassa Teemu Laajasalo sai 74 ääntä, Kaisamari Hintikka 37 ääntä ja Jaana Hallamaa 25 ääntä. Porvoon rovastikunnan äänissä Laajasalo voitti siis jo ensimmäisellä kierroksella. Äänioikeutettuja rovastikunnassa oli 150.

Huopalahden rovastikunnassa Laajasalo sai 93 ääntä, Hintikka 54 ääntä ja Hallamaa 46 ääntä. Tämän rovastikunnan äänissä Laajasalo ja Hintikka olisivat menneet toiselle kierrokselle. Äänioikeutettuja Huopalahden rovastikunnassa oli 209.

Vartiokylän rovastikunnassa Laajasalo sai 128 ääntä, Hallamaa 49 ääntä ja Hintikka 47 ääntä. Laajasalo olisi siis tullut valituksi suoraan. Äänioikeutettuja rovastikunnassa oli 268. Tuomiorovastikunnassa Laajasalo sai 197 ääntä, Hallamaa 123 ja Hintikka 100 ääntä. Toiselle kierrokselle olisivat menneet Laajasalo ja Hallamaa. Äänioikeutettuja rovastikunnassa oli 518.

Malmin rovastikunnassa Laajasalo sai 114, Hallamaa 77 ja Hintikka 69 ääntä. Toiselle kierrokselle olisivat siis menneet Laajasalo ja Hallamaa. Äänioikeutettuja oli 285. Vantaan rovastikunnassa Laajasalo sai 189 ääntä, Hallamaa 68 ja Hintikka 52 ääntä. Vantaan äänissä Laajasalo tuli siis valituksi suoraan.

Koko hiippakunnan äänestysprosentti oli 86,8. Äänioikeus oli hiippakunnan papeilla sekä samalla määrällä seurakuntien valitsemia maallikkojäseniä. Äänioikeutettuja oli yhteensä 1 788.

Uusi piispa aloittaa tehtävässään 1.11.2017. Piispan virkaan vihkimys järjestetään Helsingin tuomiokirkossa 12.11.2017.

Päivitetty vahvistetun tuloksen tultua tyhjien ja hylättyjen äänten määrät, äänten prosenttiosuudet ja äänestysprosentti 16.8. klo 20.40.

Täydennetty 16.8. kello 15.45. Lisätty tiedot äänioikeutetuista, tuloksen vahvistamisesta ja uuden piispan aloittamisaikataulusta. Kello 16 lisätty äänestysprosentti.

Täydennetty kello 15.30. Lisätty äänet rovastikunnittain ja kaikkien ehdokkaiden prosenttiosuudet.

Kuva: Olli Seppälä. Teemu Laajasalo piispanvaalin aattona järjestetyissä siioninvirsiseuroissa Helsingin Seuratuvalla tiistai-iltana.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.