Piispa Häkkinen: Kristittyjen vainot eivät ole alkaneet, vaikka Päivi Räsästä koskeva esitutkinta koettelee monen oikeustajua

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen
kommentoi Facebookissa esitutkinnan aloittamista kansanedustaja Päivi Räsäsen vanhasta pamfletista.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi maanantaina, että asiassa on toimitettava esitutkinta. Hänen mukaansa on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla. Uutisen päätöksestä ja sen tuottamista muista reaktioista voi lukea täältä.

Räsäsen pamfletti on Luther-säätiön julkaisu vuodelta 2004.

Seppo Häkkinen kirjoittaa, että valtakunnansyyttäjän ratkaisu ”koettelee ymmärrettävästi monen oikeustajua”.

”Sitä voi oikeutetusti arvostella, mutta samalla on syytä antaa viranomaisten tehdä työnsä”, Häkkinen toteaa.

Hän jatkaa, että julkinen, kriittinenkin keskustelu on vapaan yhteiskunnan merkki.

”Kyse ei ole kristittyjen vainojen alkamisesta tai Raamatun kieltämisestä, vaikka saamistani monista yhteydenotoista niin voisi päätellä. Elämme Suomessa edelleen oikeusvaltiossa.”

Häkkinen kertoo toisaalta jakavansa huolen, joka liittyy uskonnon- ja sananvapauteen. Kummankin perusoikeuden toteutumista on jatkuvasti seurattava, sillä ne eivät ole itsestäänselvyyksiä, hän kirjoittaa.

”Kristitylle Raamatussa ei ole kyse mistä tahansa kirjasta, vaan uskomme perustasta. Jumalan sana on myös kirkkomme ylin ohje ja auktoriteetti. Tämä todetaan muun muassa Tunnustuskirjoissa ja kirkkolainsäädännössä. Siksi juuri Raamattuun ja raamatuntulkintaan liittyvä rikosepäily herättää erityisiä huolenaiheita.”

Häkkinen huomauttaa, että myös Raamatun käyttöä saa arvioida ja kritisoida. Ongelmallista on hänen mukaansa se, jos valtiovalta pyrkii määrittämään kirkon uskontulkintaa.

”Tällöin se helposti puuttuu uskonnonvapauteen ja silloin ollaan jo arveluttavalla tiellä. Tätä huolta kantavat nyt monen kristityn lisäksi yllättäen myös monet agnostikot, kirkkoon kuulumattomat ja ateistit.”

Kuva: Jukka Granström. Piispa Seppo Häkkinen kirkolliskokouksessa marraskuussa 2017.

Lue myös:

Päivi Räsäsen 15 vuoden takaisesta pamfletista esitutkinta – Piispa Laajasalo: Uskonnonvapauden näkökulmasta huolestuttavaa

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkon luottamushenkilöiden ja työntekijöiden sidonnaisuudet halutaan tuoda päivänvaloon
Seuraava artikkeliDiakoninen julkilausuma: Ihmisten hyvinvoinnin pitää olla päätöksenteon keskiössä

Ei näytettäviä viestejä