”Pidämme tapahtumaa erittäin valitettavana” – Ulkoministeriö perii takaisin Kirkon ulkomaanavulta 50 000 euroa

Ulkoministeriö on kertonut perivänsä Kirkon ulkomaanavulta (KUA) takaisin 50 000 euroa. Tuen oli myöntänyt vuonna 2021 ulkoministeriön rauhanvälityskeskus ja se oli tarkoitettu Somalian kansallisen sovintoprosessin edistämiseksi. Valtionapupäätöksen mukaista rahojen käyttöä Somaliassa ei ole kuitenkaan voitu todentaa.

ULKOMINISTERIÖ KERTOO asian tulleen esille Kirkon ulkomaanavun sisäisessä tarkastuksessa. Somalian Mogadishussa puhelimeen vastaava Kirkon ulkomaanavun Somalian maajohtaja ja tuleva varatoiminnanjohtaja Ikali Karvinen pitää tärkeänä, että asia nousi esille KUA:n toimesta.

– Vuonna 2022 aloitetussa sisäisessä tarkastuksessa havaittiin, että laatu- ja vastuullisuusvaatimukset eivät ole valtion avustuksen suhteen täyttyneet. Ilmoitimme asiasta itse ulkoministeriöön heti kun epäilys heräsi.

Asian selvittämisen jälkeen ulkoministeriössä päädyttiin perimään summa takaisin. Karvisen mukaan tapaus kertoo ennen kaikkea siitä, että KUA:lla on toimiva järjestelmä tällaisten tilanteiden havaitsemiseksi.

– Olemme hyvin ajan tasalla.

KIRKON ULKOMAANAPU tekee tällä hetkellä Somaliassa työtä usealla temaattisella alueella. Karvinen kertoo työn tapahtuvan kahdella tavalla.

– Kehitysyhteistyö on pitkäkestoisempaa ja humanitaarinen apu luonteeltaan lyhytkestoista. Helpotamme niiden ihmisten oloja, jotka elävät alueilla, joita luonnonkatastrofit ja aseelliset konfliktit eniten rasittavat.

Karvinen kertoo, että KUA tarjoaa myös ammatillista koulutusta sekä opinto- ja uraohjausta. Tärkeässä roolissa on myös rauhantyö.

– Olemme mukana kansallisessa sovintoprosessissa ja kunnallishallinnon eli lähidemokratian vahvistamisessa.

Karvinen toteaa, että takaisinperinnällä ei ole vaikutusta nykyisiin tai tuleviin projekteihin Somaliassa.

– Kokonaiskuvan suhteen ei ole kysymys radikaalista summasta, vaikka korostammekin sitä, että kaiken avun tulee aina mennä perille ja pidämme tapahtumaa erittäin valitettavana.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVanha seurakuntatalo paloi Tampereella – Palomestari Ylelle: ”Eivät nämä itsestään syty palamaan”
Seuraava artikkeliKolumni: Jeesus ei ollut mikään muotoa palvova etiketti­mestari, eikä papin ja kanttorinkaan tarvitse olla

Ei näytettäviä viestejä