Perisynnin rinnalle perisiunaus

Askel kansi huhti205Olli Valtonen haluaisi, että perisynti ja peruspahuus unohdettaisiin käsitteinä. Hän toteaa Askel-lehden Sanoja & tekoja –palstalla, että hänen kokemuksensa perusteella olisi helpompi jos lähtökohtana ei olisi automaattisesti ajatus ihmisen läpipahuudesta.

Valtosen mukaan moni etsii synninpäästöä huojentamaan häpeäänsä ja huonoudentuntoaan. Ongelmana tässä on se, että synninpäästö saattaa vahvistaa ahdistuksen ja kokemuksen Jumalalle kelpaamattomuudesta. Jos ihminen on peruspaha, on Jumala perusvihainen ja tämä nostaa Valtosen mielestä rimaa tunnustaa syntejä.

”On kuin ihminen joutuisi suorittamaan velkaa, jota ei kenties itse ole ottanut, mutta joka leimaa hänen elämäänsä täydellisesti.”, Valtonen pohtii.

Osaratkaisuksi Valtonen tarjoaa käytettäväksi myös termiä perisiunaus, jonka kautta synti saisi hänestä mittakaavan. Paha ei olisi tällöin niin ylitsekäymätön.

Lue tarkempi Valtosen ajatuskulku ja muitakin ajatuksia synnistä ja sen tunnistamisesta Askel-lehden huhtikuun numerosta.

Edellinen artikkeliVäitös: Gnostilainen kirjakokoelma luultua monivivahteisempi
Seuraava artikkeliLasten ja nuorten ääni kuuluviin kirkolliskokouksen yhteydessä

Ei näytettäviä viestejä