Pentikäinen: Kirkko voisi perustaa vanhainkoteja

Suomen vaikea taloustilanne tarkoittaa sitä, että on myös entistä enemmän ihmisiä, jotka tarvitsevat kirkon apua. Toimittaja Mikael Pentikäinen ehdottaa kirkolle sosiaalipalveluiden lisäämistä. Hän puhui tänään Espoon hiippakuntafoorumissa.

Kirkon ongelmiksi Pentikäinen nimesi jäsenmäärän laskun, joka vähentää verotuloja ja heikentää toiminnan edellytyksiä.

– Samaan aikaan kirkolla on kasvava ongelma kattamattomassa eläkevastuussa. Sen hoitaminen järkevillä eläkemaksuilla edellyttää, että kirkon työntekijämäärä ei juurikaan laskisi.

Pentikäisen mukaan Suomessa on edessä sopeutus, joka sattuu eniten – vaikka emme haluaisi – köyhimpiin ja pienimpiin. Se taas tarkoittaa sitä, että kirkkoakin tarvitaan yhteiskunnassa enemmän kuin aikoihin.

Pentikäisen mukaan kirkon pitää uskaltaa voimakkaammin lähteä taistelemaan jäsenmääränsä puolesta.

– Vastustaja on ovela ja häikäilemätön, mutta silti pitää uskaltaa. Tarvitaan rohkeita tekoja. Pitää uskaltaa toimia omien arvojen mukaisesti, Pentikäinen sanoi Espoossa.

Pentikäisen mielestä kirkkoa vaivaa monien isojen organisaatioiden tavoin hallinto- ja suunnittelupöhö. Kirkko on yliorganisoitunut, ja suunniteltu hallinnonuudistus ei sitä korjaa.

– Pitää uskaltaa siirtää resursseja nykyistä voimakkaammin hallinnosta ja suunnittelusta jäsenten palveluun ja siihen työhön, johon kirkkoa jatkossa tarvitaan entistä enemmän.

– Uskon, että muuttuva yhteiskunta pakottaa kirkon lisäämään sosiaalityötä, ehkä merkittävästikin. Ei ole mahdotonta, että yhteiskunta joutuu vetäytymään joiltakin alueilta tai vähentämään niissä merkittävästi tekemistään.

Pentikäisen mukaan kirkolla on hyvät edellytykset lisätä toimintaansa tällä alueella. Sillä on pätevää henkilökuntaa ja tiloja, jotka ovat usein tyhjillään aikoina, jolloin moni tarvitsee tukea ja apua. Sillä on vahva tätä työtä tukeva kulttuuri ja arvopohja, suorastaan siihen velvoittava tehtävä.

Kirkko tarvitsee lisää tulonlähteitä pitääkseen henkilöstönsä. Yksi mahdollisuus on lisätä kirkon sosiaalipalveluita.

– Kirkko voisi perustaa tiloihinsa esimerkiksi päiväkoteja ja iltapäiväkerhoja. Se voisi myös perustaa vanhainkoteja. Näistä voisi periä kohtuullista maksua ja siten kartuttaa kirkon kassaa.

Mikael Pentikäinen on Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja ja ehdolla europarlamenttiin Keskustan riveistä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKeski-Uudenmaan seurakunnissa kisaillaan mahdollinen yhdistyminen mielessä
Seuraava artikkeliNaisteologit juhlivat 80-vuotissyntymäpäiviä

Ei näytettäviä viestejä