Pappi: Elämän löytyminen avaruudesta olisi isku fundamentalismille

KovacsArpad

Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Àrpád Kovács uskoo, että maapallon ulkopuolelta avaruudesta löytyy vielä joskus elämää. Jos sitä ei löydy Marsista tai Jupiterin kuista, sitä voi löytyä jostakin kaukaisesta aurinkokunnasta, hän pohtii.

– Nykytiedon mukaan maapallollakin elämä alkoi aika äkkiä, kun olosuhteet olivat suotuisat. Sitä paitsi mehän elämme paikassa, jossa on erittäin myrkyllinen ilmakehä. Happi on tappavaa myrkkyä monille otuksille jopa maan päällä, hän lisää.

Kovács tutki vuoden 2001 teologian gradussaan, mitä keskiajalla ajateltiin siitä, että silloin tunnetun maailmankaikkeuden ulkopuolella olisi elämää. Nyt hän on Oulun yliopistolla kirjoilla aate- ja oppihistorian tutkijana erityisenä tutkimusalanaan keskiajan kosmologia ja tähtitiede.

Hän seuraa kaikkea alaan vähänkin liittyvää innokkaasti. Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n tiedotustilaisuudelta Kovács oli osannut odottaa suurin piirtein sitä, mitä saatiinkin.

Tätä suuremmalla mielenkiinnolla hän odottaa 1970-luvun Mars-luotainten tekemien kokeiden uudelleenselvittelyä. On epäilty, että Marsin kuumennetuista maaperänäytteistä olisi tuolloin 1970-luvulla vapautunut aineita, joita ei nyttemmin tunnetuilla ja todennetuilla kemiallisilla reaktioilla voitaisi selittää. Tämä voisi viitata eläviin organismeihin.

Jos maapallon ulkopuolelta jonain päivänä löytyisi elämää, Kovács uskoo fundamentalistisen teologian kärsivän kolauksen.

– Silloin menisi ainakin uudeksi heidän ajatuksensa 6000 vuotta vanhasta maapallosta.

Pitäisikö luterilaiset Tunnustuskirjatkin vääntää uuteen uskoon?

– Luulen, että ei tarvitse, kyllä me niitä olemme tähänkin asti tulkinneet aika hyvin. Tulkintaa pitäisi vähän ajanmukaistaa.

Kovács toivoo, että esimerkiksi kosmologian asioita käsiteltäisiin enemmän teologisesti.

– Luterilaisuudessa on se ongelma, että näitä ei ole tutkittu. Tiukasti ajatellen me ymmärrämme teologiaksi vain pelastuskysymyksen. Keskiajalla oli toisin. Jumalan eläintarha on paljon suurempi kuin yksilön pelastuskysymykset.

(Àrpàd Kovácsin kuva: Oulun seurakunnat)

Edellinen artikkeliYhä useampia hautoja häpäistään Euroopassa
Seuraava artikkeliÅke Bonnier on Ruotsin rikkain pastori

Ei näytettäviä viestejä