Paavin vierailu Afrikan mantereella päättyi Etelä-Sudaniin: ”Afrikka ei ole kaivos joka pitää tyhjentää”

JUBA, SOUTH SUDAN - FEBRUARY 03: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - SOUTH SUDAN PRESIDENCY OFFICE / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Pope Franciscus (C) meets with South Sudanese President Salva Kiir Mayardit at the Presidential Palace during his visit in Juba, South Sudan on February 03, 2023. South Sudan Presidency Office / Handout / Anadolu Agency/ABACAPRESS/ddp images

Paavi Franciscuksen kuusipäiväinen vierailu Afrikan mantereelle Kongon demokraattiseen tasavaltaan sekä Etelä-Sudaniin päättyi sunnuntaina. Molemmat valtiot ovat sotien ja väkivallan runtelemia.

Paavin vierailu Afrikan mantereella alkoi Kongon demokraattisesta tasavallasta. Maa itsenäistyi vuonna 1960, ja sen väkiluku on noin 100 miljoonaa. Yli puolet väestöstä on kristittyjä, ja heistä valtaosa on katolilaisia.

Paavin pitämään messuun pääkaupungissa Kinshasassa osallistui yli miljoona ihmistä.

Paavi otti kantaa maan mineraalirikkauksiin, jotka ovat olleet keskeinen syy aseellisiin konflikteihin. Hän osoitti sanansa ulkomaille:

– Pitäkää näppinne erossa Kongosta, pitäkää ne erossa Afrikasta. Lopettakaa Afrikan tukehduttaminen, Afrikka ei ole kaivos joka pitää tyhjentää, tai maa-alue, joka pitää ryövätä.

Myrkyllinen vihan kierre pitää lopettaa

Sunnuntaina Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa pitämänsä messun yhteydessä paavi vetosi siihen, että myrkyllinen vihan kierre saataisiin loppumaan. Hän vetosi myös maan johtajiin, että he osaltaan tekisivät kaikkensa väkivallan lopettamiseksi.

Noin kymmenen miljoonan asukkaan Etelä-Sudan itsenäistyi vuonna 2011 sisällissodan jälkeen Sudanista. Itsenäistymisen jälkeen maassa käytiin jälleen sisällissota, jossa menehtyi 400 000 ihmistä. Väkivaltaisuudet jatkuvat edelleen maassa.

Paavin vierailuun Etelä-Sudanissa osallistui myös muita kikkojen johtajia, muun muassa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby anglikaanisesta kirkosta. Noin kolmasosa eteläsudanilaisista on katolilaisia, episkopaalit on maan seuraavaksi suurin kristittyjen ryhmä.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliPekka Huokuna virallisesti ehdolle Mikkelin hiippakunnan piispaksi
Seuraava artikkeliLuonto puhuu: Finalistin parempi höyhenpuku

Ei näytettäviä viestejä