Pääkirjoitus: Tulevalta presidentiltä sopii odottaa suoraselkäisyyttä ja tyyneyttä

Kuva: Jukka Granström

Presidentinvaalien jännittävä taisto huipentuu sunnuntaina vaaliuurnilla. Taisto on tosin ehkä väärä sana, sillä suomalaisittain presidentinvaalit käydään sivistyneesti keskustellen ja toinen toistaan kehuen – toisin kuin vaikkapa merten takana Yhdysvalloissa.

Aihetta pohdittiin kiinnostavasti konsulttitalo Milttonin Vaaliteltta-podcastissa. Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja ja nykyinen Milttonin kasvu- ja teknologiajohtaja Kaius Niemi näki ehdokkaiden sivistyneen keskustelun ja vastavuoroisen kehumisen toisaalta vastavoimana someräyhäämiselle, mutta myös rokotteena populismia vastaan. Jos toinen kehuu sinua samalla, kun itse kaivat hänestä vain negaatioita, muutut nillittäjäksi.

KUN SAMAAN AIKAAN otsikot Yhdysvalloista kertovat, miten istuva presidentti Joe Biden ottaa tulevissa vaaleissa tähtäimeensä vastaehdokkaaksi todennäköisesti nousevan Donald Trumpin, joka puolestaan jo haukkuu Bidenia, voi miettiä miten erilaisessa poliittisessa maailmassa me suomalaiset elämme. Miten mahtaisivat amerikkalaiset äänestäjät käyttäytyä, jos Biden ryhtyisi urakalla kehumaan Trumpia? Leimautuisiko Trump sankarin sijasta nillittäjäksi?

Samaisesta podcastista nousi esiin sekin näkökulma, että vaikka eduskuntavaaleissa voidaan suomalaisittain räyhätä, presidentillisyys mielletään jo lähtökohtaisesti toisin. Mäntyniemen ”arvokuiskaajalta” vaaditaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen osaamisen lisäksi nöyryyttä, sivistystä, viisautta ja yhdistävää otetta.

ONNELLISTA ON, että molemmilta loppusuoran ehdokkailta löytyy näitä ominaisuuksia. Voittipa vaalit kumpi tahansa, kovin pieleen ei mennä.

Presidentti Sauli Niinistön saappaat ovat silti isot täytettäväksi jo pelkästään siksi, että 12 vuodessa kansalainen ehtii tottua ja kiintyä presidenttiin – eihän meistä niin kaukana ole vielä sekään aika, kun presidentti pysyi samana hyvin pitkään. Pysyvyys tuntuu turvalliselta.

Turvallisuutta on luonut myös Niinistön suoraselkäinen ja tyyni esiintyminen kotona ja maailmalla. Samaa sopii odottaa tulevalta presidentiltä näinä levottomina aikoina.

Edellinen artikkeliPiispa Kaisamari Hintikka valtio­päivien avajais­jumalan­palveluksen saarnassa: Jumalan valtakunta ei ole pysähtynyt tila, vaan muutos­voima
Seuraava artikkeliTv-vinkki: Sillä silmällä katsoo pintaa syvemmälle

Ei näytettäviä viestejä