Pääkirjoitus: Pääsiäisen avoin hauta kertoo toivosta kaiken sodan ja terrorin keskellä

Taas joudutaan kaivamaan hautoja väkivaltaisesti kuolleille ihmisille. Palmusunnuntaina iskut kohdistuivat Egyptin koptikristittyjä vastaan. Kymmeniä ihmisiä kuoli.

Terroriteot tulevat aina vain lähemmäksi myös Suomea. Toissa viikolla isku toteutettiin Pietarissa, viime viikolla Tukholmassa. On ymmärrettävää, että näiden tekojen maantieteellinen läheisyys synnyttää suomalaisissa pelonsekaista huolta. Pelko ei käskemällä poistu.

Kirkon työntekijöillä on tärkeä tehtävä kuunnella seurakuntalaisten huolia. Pääsiäisajan jumalanpalvelukset jakavat toivoa pimenevässä maailmassa.

Sodankäynti muistuttaa aina vain enemmän terrorismia. Ensimmäisessä maailmansodassa valtaosa kuolleista oli sotilaita. Nykyään sotien kuolonuhrit ovat siviilejä. Aina kaikki sodissa kuolleet ovat olleet ihmisiä.

Kaasuiskussa Syyriassa viime viikolla kuolivat kymmenien muiden ihmisten joukossa yhdeksän kuukauden ikäiset kaksoset Aya ja Ahmed.

Kuva kuolleita kaksosvauvoja sylissään pitävästä isästä on jälleen yksi kuva sodan kauheudesta. Näin me Jumalan luomat ihmiset kohtelemme toisiamme.

Vauvojen isä menetti kaasuiskussa myös puolisonsa ja lähes koko muun perheensä. Tähän Syyrian sodan mielettömyyteen suurvaltojen johtajilla ei ole muuta vastausta kuin syyttää toisiaan ja pommittaa lisää. Syyriassa haudat ovat jo täynnä, mutta valtaapitäviltä puuttuu yhä tahtoa rauhaan.

Viimeistään Syyrian sodan pitäisi synnyttää vastareaktio ja voimistaa rauhan ääniä maailmassa. Toivoa antaa se, että näitä painotuksia voi jo kuulla eri puolilla maailmaa.

Esimerkiksi viime viikolla Helsingissä Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura olivat mukana järjestämässä rauhan- ja sovinnontyön asiantuntijoiden konferenssia.

Kristikunta valmistautuu tyhjän haudan juhlaan, pääsiäiseen. Tyhjä hauta on konkreettisin mahdollinen kuva siitä, että Kristus on voittanut kuoleman ja noussut ylös.

Kerran kaikki haudat ovat tyhjiä ja kaikki kyyneleet pyyhitään pois.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Noora Wikman-Haavisto. Jeesuksen hautakirkko Jerusalemissa.

Lue myös:

Pääkirjoitus: Jerusalem on maailman hengellinen keskipiste – joka kristityn pitäisi tuntea sitä

Pääkirjoitus: Suurituloisimmat palkansaajat elävät täysin eri todellisuudessa kuin muut kansalaiset

Pääkirjoitus: Jumalanpalvelus ei ole oikea paikka kritisoida Maahanmuuttovirastoa

Edellinen artikkeliPastori Marjaana Toiviaisesta 23 kantelua tuomiokapituliin
Seuraava artikkeliRisti pysäyttää ja kauhistaa

Ei näytettäviä viestejä