Pääkirjoitus: Kiitos maanviljelijälle

Itsenäisen Suomen lisäksi MTK (Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto) viettää ensi vuonna satavuotisjuhlaansa. MTK:n juhlavuoden tavoitteena on maaseudun elinkeinojen ammattiylpeyden vahvistaminen.

Viime pyhänä vietettiin luomakunnan sunnuntaita. Monissa seurakunnissa järjestettiin samalla sadonkorjuun kiitosjuhla. Näitä juhlia toteutetaan useissa seurakunnissa myös tulevina pyhinä.

Kiitollisuus sadosta osoitetaan aina Luojalle. Sateisen kesän jälkeen säiden säätäjä on suonut syyskuulle poutasäitä, satoa on saatu talteen.

Maataloustuottajien asema ja tulot ovat kuitenkin heikentyneet vuodesta 2012 lähtien. Osa suomalaisista maanviljelijöistä elää kohtuuttomien velkataakkojen puristuksessa, kun isompiin tiloihin ja uudempiin koneisiin on ollut pakko investoida.

MTK:n laskelmien mukaan viime vuonna maatalouden yrittäjätulon lasku oli jopa 40 prosenttia. Suurimpana syynä siihen ovat Venäjään kohdistuvat kauppapakotteet.

Niiden myötä muun muassa maitotuotteiden vienti Venäjälle on ollut kaksi vuotta pysähdyksissä. Suomeen seuraukset iskevät kovaa, sillä maidon osuus maataloustuotannossa on Suomessa muita EU-maita suurempi. Pahiten maitotuotteiden vientikielto on koskenut niitä paikkakuntia, joissa lehmä on suurin työnantaja.

Kauppojen hintakilpailu ja erityisesti S-ryhmän jo toista vuotta jatkunut hintojen ”halpuuttaminen” on lisännyt maataloustuottajien ahdinkoa.

Teologian tohtori, tutkija Pauliina Kainulaisen maaliskuussa vietettyä leipäsunnuntaita varten kirjoitettu rukous on yhä ajankohtainen. Siinä pyydetään muun muassa:

Kristus, Elämän leipä, auta keskellä vaikeaa aikaa /kun elämän perustukset uhkaavat murentua. /Auta heitä, jotka eivät selviydy laskuistaan/ja jotka pelkäävät työnsä ja koko elämäntapansa puolesta. /Armahda heitä, joita tulevaisuus ahdistaa /ja joita kauhistaa ajatus joutua katkaisemaan sukupolvien ketju.

Leipää syövän suomalaisen on hyvä muistaa, että maataloudessa työskentelevät ovat kutsumusammatissaan. Muutoin on vaikea ymmärtää sitä, että niinkin moni vuodesta toiseen jaksaa jatkaa tätä työtä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Pääkirjoitus: Rohkeaa puhetta Jumalasta

Pääkirjoitus: Melkein yhtä arvokkaita

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirja-arvio: Hyvää tekstiä piispalta rahan kiehtovuudesta
Seuraava artikkeliBachin perillisiä etsimässä – Viisi uutta kirkollista reality-sarjaa

Ei näytettäviä viestejä