Pääkirjoitus: Ihmisen on väistämättä ajateltava luontoa

Ihminen on sidoksissa ympäröivään luontoon ja maailmankaikkeuteen. Vähintäänkin niin, että ilman kasvien tuottamaa happea ei ihminenkään elä. Ei eletä myöskään liian kuumassa tai hyytävän kylmässä. Sillä tavalla olemme luonnon herkän tasapainon armoilla.

Kaupungistuminen uhkaa ihmisen luontosuhdetta. Varsinkin nuori kaupunkilainen voi kokea luonnon itselleen hyvinkin etäiseksi. Silti maailmankaikkeus tuntuu ihmisessä kaupungissakin. Alkutalven hämärässä valossa unta tuntuu tarvitsevan enemmän. Valon lisääntyessä energiaa on enemmän. Moni tuntee myös sään vaihtelut kropassaan.

Tässä Kotimaan numerossa planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri ehdottaa, että kirkkoja ja seurakuntataloja ympäröivästä luonnosta tehtäisiin monimuotoisempaa. Niittyjä pörriäisille siis. Teologian kolumnissaan Emilia Karhu pohtii miten Raamattua luettaisiin ekologisesta näkökulmasta.

Näitä näkökulmia on tärkeä käsitellä, sillä Dubain Dohassa nyt joulukuun alussa alkavassa ilmastokokouksessa ollaan vakavan tilanteen äärellä. Ilmaston lämpeneminen pitää pysäyttää ja toisaalta ihmiselämää sopeuttaa siihen lämpenemisen tilaan, jota ei voida enää estää.

ON SIIS väistämättä ajateltava luontoa. Ilmastonmuutos on ahdistavan iso kokonaisuus. Sitä ajatellessa ryhtyy helposti vastahankaiseksi ja haluaa sulkea itsensä koko ajatukselta. Kannattaakin mieluummin ajatella aihetta pienempinä paloina. Vaikkapa aloittaa oman luontosuhteen pohdinnasta.

Miltä luonto minusta tuntuu? Mitä vaikutuksia sillä minuun on? Entä voisinko olla ystävällinen luonnolle jollain tavalla? Onhan se kristinopin mukaan Luojan luomaa ja hänen mielestään myös hyvää, siis jotain, mistä hän pitää. Ja elihän Meidän Herrammekin aika lailla ulkosalla luonnon armoilla jo seimestä saakka.

Ystävällinen luontosuhde voi olla oman pörriäisniityn perustamista, kasvien kasvattamista, hyvää metsän hoitoa, kotitalouden päästöjen vähentämistä. Se on myös luontoon tutustumista ja oman terveyden vaalimista luonnon hyvillä vaikutuksilla.

Talven lumimaisemassa ei tarvitse tehdä liikuntasuorituksia. Sen sijaan ulkona voi viipyillä kuin retriitissä ja tutkia luontosuhdettaan.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliKansallisbaletin Saiturin joulu tarjoaa siunausta ja onnellisen lopun
Seuraava artikkeliTällä viikolla sanovat PISA-tutkimuksen tuloksista toimittaja Heidi Hagelin, opettaja Marika Toivola ja oppilas Polin Syvash

Ei näytettäviä viestejä