Pääkirjoitus: Eurooppalainen politiikka näyttäisi sekä blokkiutuvan että pirstaloituvan

Kuva: Jukka Granström

Euroopan parlamentin vaalien tulokset olivat samalla kertaa sekä yllättäviä, että vanhan kertausta. Vaikka eräissä maissa nähtiin vaalituloksissa dramaattisia yllätyksiä, muuttui nyt 720-paikkaisen Euroopan parlamentin koostumus hillitymmin.

Menestyjiä olivat parlamentin suurin ryhmä, keskustaoikeistolainen EPP sekä laita- ja äärioikeiston ryhmittymät. Suurimmat tappiot lankesivat Vihreät / EVA – ja Uudistuva Eurooppa -ryhmälle, sosiaalidemokraattien ja vasemmiston kokiessa vähäisempää kannatuksen menetystä.

Tulevina päivinä ja viikkoina tehdään paljon analyyseja eurovaalien tuloksista. Nopeimmin niihin reagoi Ranskan presidentti Emmanuel Macron, joka koalitionsa tappion johdosta ilmoitti maansa parlamentin hajottamisesta ja uusista parlamenttivaaleista.

EUROVAALIEN KANSALLISEN tason erilaisista tuloksista huolimatta eurooppalainen politiikka näyttäisi sekä blokkiutuvan että pirstaloituvan. Eritoten Ranskassa ja Saksassa politiikan pelikenttä muuttui. Uusi kysymysmerkki ovat Euroopan parlamentin poliittisiin ryhmiin kuulumattomat.

Tilannetta voidaan ihastella tai kauhistella. Mutta vapaissa vaaleissa äänestäjät eivät äänestä väärin. Poliittisten voimasuhteiden muuttuminen vaaleissa kuuluu demokratiaan. Sen yläpuolella ei ole voimaa, joka määrittäisi, minkälainen ”oikean” tuloksen pitäisi olla.

Demokratian toimivuutta ja sen sääntöihin sitoutumista on silti aina tarkasti seurattava. Erilaiset uhat ovat todellisia.

Eurooppa on modernin demokratian syntysija. Samalla Euroopan historia on ollut eripurainen ja sotainen. Maailmansotien jälkeen maanosa jakautui itään ja länteen. Sen jälkeen Euroopan unioni on ongelmistaan huolimatta ollut myös onnistunut rauhanprojekti.

Venäjän aggressioista johtuvaan uuteen kylmään sotaan luisuneessa maanosassa Euroopan unioni tarvitsee vapauden puolustamiseksi lisää yhtenäisyyttä ja lisää voimaa. Eurovaalien tulos osoittaa, että niiden saavuttaminen vaatii ainakin yhtä paljon työtä, kuin ennenkin.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliKohti saavutettavaa kirkkoa mennään myös lain voimalla
Seuraava artikkeliKortesjärven hautausmaan kesätyöntekijä Kirsi Piri: ”Nautin ulkotyöstä lintujen laulun ympäröimänä”

Ei näytettäviä viestejä