Ortodoksien suurten juhlien troparit ja kontakit nyt neliäänisesti YouTubessa

Ortodoksisen uskonnon opettajat ja ortodoksisesta kirkkolaulusta kiinnostuneet ovat harmitelleet vuosia, ettei ortodoksien kirkkovuoden suurten juhlien tropareista ja kontakeista ole ollut saatavilla neliäänisesti laulettuja äänitteitä.

Nyt tilanne on korjaantunut, kun Helsingin ortodoksiseurakunnan Pyhän Andreaan kuoro äänitti ne kesäkuussa pitsapalkalla. Äänitys ja tekninen tuotanto ostettiin kirkollishallituksen hankkeelle myöntämällä avustuksella. Asiasta kertoo Suomen ortodoksinen kirkko nettisivuillaan.

Äänitykset tehtiin Pyhän Elian kirkossa ja kuoroa johti Joakim Pietarinen. Nyt äänitteet ovat YouTuben kautta kaikkien saatavilla.

Tropari on ortodoksisen hymnografian peruselementtejä. Se on lyhyt veisu, joka luonnehtii vietettävän juhlan sisältöä tai sinä päivänä muisteltavan pyhän elämää.

Kontakki on varhaiskristillisen hymnografian perustyyppi, joka on raamatullisiin tapahtumiin perustuva lyhyt runoelma. Nykyään kontakilla tarkoitetaan lyhyttä veisua, joka sisältää vietettävän juhlan aiheen tai henkilön dogmaattisen ja historiallisen merkityksen.

Kuva: Olli Seppälä. Ikoni on kuvattu ortodoksisen Kulttuurikeskus Sofian kappelissa.

Kuuntele videolta Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentäminen 14.9, tropari

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliKiteen ja Rääkkylän seurakuntaliitos: Pakkoraosta kajastaa valoa

Ei näytettäviä viestejä