Onko Darth Vader klassinen körtti? – Star Wars -nörtit pitävät yhdeksänosaiset seurat netissä

Elokuvasarja Star Warsin päätösosa Star Wars: The Rise of Skywalker ilmestyy elokuvateattereihin 18. joulukuuta. Körttien Herättäjä-Yhdistys huomioi merkittävän tapahtuman pitämällä Star Wars -seurat.

Seurapuheita virsineen pidetään yhtä monta kuin saagassa on osia eli yhdeksän. Ne toteutetaan nettivideoina, jotka julkaistaan Herättäjä-Yhdistyksen sivuilla. Puheita pitävät yhdistyksen työntekijät ja muu seuraväki.

Herättäjä-Yhdistyksen vs. toiminnanjohtajan Kalle Hiltusen mukaan idea on peräisin yhdistyksen järjestösihteeriltä Hanna Tuuralta, joka Hiltusen tavoin on klassinen Star Wars -nörtti.

– On tullut katseltua näitä elokuvia aika paljon, Hiltunen sanoo.

Tyypillinen seurapuhe saa aiheensa useimmiten elämästä, näissä seuroissa siis Star Wars -saagan elämästä.

– Jonkin verran käytetään allegorista metodia, kuten klassisesti raamatunluennassa. Allegorisesti [vertauskuvallisesti] tulkitaan tässä siis Star Warsia, Hiltunen selittää.

”Jedi-ritarien perusmentaliteetissa on yhtymäkohtia körttiläisyyteen”

Star Wars -saagasta voi tunnistaa uskonnollisia elementtejä. Jedi-ritarien perusmentaliteetissa on Hiltusen mielestä myös yhtymäkohtia körttiläisyyteen.

– Jedin tavoitteena on jättää omaa itseään, omaa suorittamistaan ja tahtomistaan taka-alalle ja heittäytyä Voiman virtaan. Siinä on liittymäkohtaa useammankin uskonnon mystisen teologian aatoksiin. Herännäisyydessä painotetaan ikävöivää uskoa. Ihmiselle jää siinä odottava rooli, jossa jättäydytään Jumalan tekemisen ja armon varaan.

Olennainen osa Star Wars -saagaa on myös hyvän ja pahan välinen taistelu.

– Se ei ole pelkästään ihmisten välillä. Ainakin Skywalker eli Darth Vader on klassinen kristitty, joka joutuu sisimmässään kamppailemaan hyvän ja pahan välillä. Heränneilläkin raja on omassa sisimmässä.

Voisiko siis sanoa, että Darth Vader on klassinen körtti?

– Tavallaan, Hiltunen naurahtaa ja muistuttaa, että sisimmässä käyty taistelu hyvän ja pahan välillä voi johtaa siihen, että hyvä kääntyy pahaksi tai paha hyväksi.

Yhdeksän puhetta kolmena viikonloppuna

Star Wars -seuravideot julkaistaan 6.12. lähtien kolmena viikonloppuna perätysten perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 21.

Videoilla nähdään Hiltusen mukaan tutun tuntuinen avaruuteen vyöryvä keltainen johdantoteksti. Sitten on muutaman minuutin pituinen seurapuhe, jonka taustalla saattaa näkyä muun muassa viime kesänä herättäjäjuhlilta taltioitua valomiekkailua.

Lopuksi puheeseen vastataan Siionin virrellä, johon on haettu inspiraatiota elokuvien musiikista. Seurojen mainosvideolla kuullaan tästä esimerkki. Tuttu Star Warsin tunnusmelodia muuntuu alkutahdeista virreksi Koska valaissee kointähtönen.

Hiltunen myöntää, että videoiden tekninen taso ei yllä samaan kuin Disneyn tuotantoyhtiöllä.

– Mutta niinhän siioninvirsiseuratkin ovat aika rujot ulkoiselta muodoltaan, hän toteaa.

Kuva: Herättäjä-Yhdistys

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispat yhteisessä puheenvuorossaan: Tieteellä on hengellistä arvoa
Seuraava artikkeliKirkon tutkimuskeskus jakoi apurahat vuodelle 2020 – katso lista kaikista rahoitusta saaneista

Ei näytettäviä viestejä