Mysteerikuva: Papit penkissä? – Katso myös edellisen ryhmäkuvan ratkaisu

Kotimaalla on menossa 114. vuosikerta. Lehden valokuva-arkistossa on laatikollinen kiinnostavia vanhoja kuvia, joissa ei ole kunnollista tietoa siitä, milloin ja mistä tilanteesta kuva on otettu.

Mysteerikuva-sarjassa Kotimaa24 julkaisee viikoittain yhden kuvan arkistosta. Kuvat kertovat niin Kotimaan, kirkon kuin Suomenkin menneistä vuosikymmenistä.

Tämänviikkoisessa valokuvassa on vakavailmeisiä ihmisiä, eritoten pappeja, kuuntelemassa jotakin, ja arvatenkin ollaan – niin, missä? Milloin kuva on otettu? Tunnistatko kuvassa olevia henkilöitä? Nähdäksesi paremmin klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro se viestillä osoitteeseen: kotimaa24@kotimaa.fi

Tekstejä saatetaan käyttää osana seuraavia mysteerikuvajuttuja, joissa käsitellään kuvien taustoja.

Promootiokuva tunnistettiin

Kotimaa24:ssä julkaistiin 17.3. kuva, jossa istui joukko ihmisiä tohtorinhatut päässään.

Moni kommentoija tiesi, että kuva on Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan promootiosta, jota vietettiin reformaation 450-vuotismuiston merkiksi 2.11.1967. Se oli myös ensimmäinen promootio, jossa kunniatohtorin arvo myönnettiin ei-protestantille.

Moni tunnisti myös yksittäisiä kuvassa istuvia hattupäisiä teologian tohtoreita. Samuli Korkalainen linkitti Facebookissa sivuston, jossa on ryhmitelty promootioittain Suomen teologian tohtorit.

Promootioon osallistui myös maistereita. Erityisen tärkeä promootio oli Eija Köntille, joka oli paikalla TYT:n eli Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen edustajana. Köntillä oli tallessa promootion käsiohjelma ja sen välissä Kotimaasta leikattu juttu (7.11.1967). Se on Anneli Janhosen kirjoittama. Kuvan otti Ritva Neuvonen.

”Tuo juhla oli teologian ylioppilaalle niin merkittävä, että mielessäni oli halu tulla itse promovoiduksi. Niin kuin sitten kävikin runsaat kaksi vuosikymmentä myöhemmin”, Eija Köntti kirjoittaa viestissään ja listaa kuvan tohtorit:

”Kuvassa vasemmalta kunniatohtoreiksi promovoidut: Ambokavangon piispa Leonard Auala, tohtori Tuomo Itkonen, rovasti Matti Joensuu, tohtori Chitose Kishi, professori Sven Kjöllerström, lääninrovasti Emil Koren, professori Taneli Kuusisto, piispa Eero Lehtinen, arkkipiispa Paavali; toinen rivi vasemmalta professori Wolfgang Trillhaas, professori Heikki Waris. Kunniatohtoriksi promovoitiin myös professori Martti Rapola. Hän istunee prof. Trillhaasin verellä lukijasta katsottuna vasemmalla puolella ja on jäänyt kuvan kulmasta pois. Sen jälkeen tohtoreiksi promovoidut Kalevi Tamminen (priimus), Esa Kivekäs, Pentti Laasonen, Mauri Larkio, Eeva Ojanen, Matti Peltola ja Yrjö Sariola. Seuraavassa rivissä näkyy olevan tiedekunnan opettajia, joista näkyvät ainakin prof. Ilmari Soisalon-Soininen ja Lennart Pinomaa.”

Lue myös:

Mysteerikuva: Keillä on tohtorinhatut päässä?

Mysteerikuva: Millä kassalla miehet ovat? – Katso myös ratkaisu kahden naisen arvoitukseen

Mysteerikuva: Ketkä kaksi naista? – Katso myös ratkaisu hattupäisen miehen arvoitukseen

Mysteerikuva: Kuka on hattupäinen herra? – Katso myös aiemman kuvan ratkaisu

Mysteerikuvan ratkaisu: Leirihäiden pari tuli yhteiskuvaan vuosikymmenten jälkeen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkoherra Kaisa Huhtala aikoo ehdolle Turun piispanvaaliin
Seuraava artikkeliKolumni: Juutalaisten määrän väheneminen ei kerro hyvää Euroopan nykyisyydestä

Ei näytettäviä viestejä