Mysteerikuvan ratkaisu: Leirihäiden pari tuli yhteiskuvaan vuosikymmenten jälkeen

Kotimaa24:n Mysteerikuva-sarjassa julkaistiin vuodenvaihteessa arkistokuva, joka kuvasi leirihäitä. Lukijat lähettivät tietojaan kuvasta. Heidän joukossaan oli kuvan morsian, Minna Hakapää.

Aikoinaan Hakapää sai vuosikaudet selittää opiskelukavereilleen ja uusille ystävilleen vuonna 1987 otettua mustavalkoista kuvaa, joka on julkaistu ainakin pariin otteeseen ja löytyy Kotimaa-lehden kuva-arkistosta.

Kuvassa on meneillään Espoon Olarin seurakunnan rippikoulun leirihäät. Hakapää seisoo isostoverinsa Esa Kukkasniemen kanssa papin edessä juhlallisesti pukeutuneina. Kuvan tunnelma on iloinen ja harras. Leirin pappi Erkki Juutinen on juuri kysynyt maagiset kysymykset, ja sulhanen on pujottamassa sormusta morsiamen sormeen, tosin oikeaan nimettömään, ei sentään vasempaan.

– Koska tämä kuva näköjään tulee yhä uudelleen kummitusmaisesti vastaan, kerron siitä mielelläni nyt kaiken, niin saadaan asialle päätös, Hakapää toteaa huvittuneena.

Kyseessä on Hannu Haukkalan, nykyisen Virtain seurakunnan kirkkoherran, ottama kuva rippileiriltä. 19-vuotiaat Minna ja Esa päätyivät elämysopetustilanteen päähenkilöiksi, koska olivat leirin vanhimmat isoset.

Itse vihkitilanne tuntui Hakapäästä hämmentävän todelta. Edessä oli oikea pappi, joka puhui oikean vihkikaavan sanat. Hakapää seurusteli jo, ja muistaa pienen kauhistuksen tunteen: en kai mene vahingossa oikeasti naimisiin Esan kanssa?

Myös Kukkasniemi muistaa tilanteen hyvin, vaikka laskee olleensa aikoinaan mukana isosena ja avustavana opettajana lähemmäs 30 rippileirillä. Hänenkin mieleensä hiipi kysymys: onko tilanne vähän liiankin aito?

Kirkkonummelainen Minna Hakapää ja vihtiläinen Esa Kukkasniemi ovat nykyäänkin perhetuttuja. Hakapää työskentelee puheterapeuttina ja työnohjaajana. Kukkasniemi toimii alakoulun rehtorina.

Leirihäiden suosio hiipunut

Leirihäät olivat 25–30 vuotta sitten useilla ripareilla jopa koko päivän mittainen spektaakkeli. Sittemmin niiden suosio on hiipunut. Rippikoulutyön asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta teki Kotimaan pyynnöstä kyselykierroksen eri puolille Suomea. Se vahvisti Pulkkisen omaa näkemystä.

– Leirihäät alkoivat vähentyä viimeistään 2000-luvulle tultaessa. Toki niitä paikoin vieläkin vietetään, mutta ei siinä määrin kuin aiemmin.

Pulkkisen mukaan yksi syy tähän on se, että kysymys avioliitosta ei nykyään ole enää nuorten keskuudessa niin iso ja olennainen, että leirihäihin olisi mielekästä käyttää paljon aikaa.

– Avioliittoa enemmän nuoria kiinnostavat laajemmat ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset sekä kysymys siitä, olenko minä hyvä ja kelpaanko minä juuri tällaisena kuin olen, Pulkkinen sanoo.

Elämyksellisten menetelmien käytöllä on kuitenkin Jari Pulkkisen mukaan edelleen oma paikkansa rippikoulussa.

Lue 7.2. ilmestyneestä Kotimaasta enemmän mysteerikuvan taustoista ja elämysoppimisesta.

Kuvat: Hannu Haukkala ja Jukka Granström

Lue myös:

Mysteerikuva: Hetkinen, mitkä ihmeen häät?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.