Mysteerikuva: Kolme naista, mutta keitä he ovat? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Kotimaalla on menossa 114. vuosikerta. Lehden valokuva-arkistossa on monta laatikollista vanhoja kuvia, joissa ei ole kunnollista tietoa siitä, milloin ja mistä tilanteesta kuva on otettu.

Mysteerikuva-sarjassa Kotimaa24 julkaisee kuvia arkistosta. Kuvat kertovat niin Kotimaan, kirkon kuin Suomenkin menneistä vuosikymmenistä.

Tämänviikkoisessa valokuvassa kolme naista on arvatenkin – ja nimilapuista päätellen – jonkin kokouksen tai tilaisuuden tauolla. Keitä naiset ovat? Mistä tilanteesta on kyse? Missä ja koska kuva on otettu?

Nähdäksesi paremmin klikkaa kuvaa suuremmaksi. Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro se joko Kotimaa24:n Facebook-sivulla tai viestillä osoitteeseen: kotimaa24@kotimaa.fi.

Tekstejä saatetaan käyttää osana seuraavia mysteerikuvajuttuja, joissa käsitellään kuvien taustoja.

Kuva: Kotimaan kuva-arkisto / Matti Karppinen

Edellisen kuvan ratkaisu

Edellinen kuva julkaistiin Kotimaassa 15.8. ja Kotimaa24:ssä 17.8. Lukijat tunnistivat hyvin, että kyse on raamatunkäännöskomitean kokouksesta, vaikka virsikirjakomiteaakin ehdotettiin. Seurakuntaneuvos Valtter Luoto – itsekin kuvassa – antoi tarkan kuvauksen:

”Kuva on raamatunkäännöskomitean kokouksesta. Komitea asetettiin 1973. Kirkolliskokous hyväksyi komitean esittämät periaatteet 1975, jolloin noin 17 vuotta kestänyt työskentely pääsi käyntiin.

Kuvassa pöydän päädyssä istuu puheenjohtaja Aimo Nikolainen. Ikkunan puoleisella sivustalla puheenjohtajasta alkaen ovat apul.prof. Esko Haapa, toht. Juha Pihkala (sittemmin piispa), hänen takanaan aivan ikkunan vieressä komitean sihteeri toht. Aarne Toivanen. Sitten tulevat Turun professorit Jukka Thurén ja Heikki Koskenniemi. Aiheena kuvanottohetkellä on ollut joku Uuden testamentin kirja, koska mukana ovat varsinaiseen komiteaan kuulumattomat asiantuntijat, professori Raija Sollamo ja professori Maarit Kaimio. Pöydän toisella puolella Nikolaisesta alkaen Merja Merras, joka edusti Suomen ortodoksista kirkkokuntaa, kirjailija Lassi Nummi, professori Heikki Palva, joka tuli komitean työskentelyn aikana kuolleen prof. Jussi Aron sijaan (Aro kuoli 1983). Sitten on professori Ilmari Soisalon-Soininen ja hänen vieressään olen minä, silloinen kirjallisuusjohtaja Valtter Luoto, joka edustin maamme niin sanottuja vapaita kirkkokuntia.

Kuva on otettu ennen vuotta 1991, jolloin Esko Haapa kuoli. Alkuvuosina komitea kokoontui eri paikoissa. Muistan kyllä kokoushuoneen seinässä olleen taulun. Myöhempinä vuosina vakiintui komitean kokouspaikaksi kirkkohallituksen kokoushuone Katajanokalla.”

Taulun (Hannu Konolan maalaus) perustella on pääteltävissä, että kokous pidettiin silloisessa Kotimaan toimitalossa Helsingin Lauttasaaressa. Vuodenaika on talvi, sillä ikkunasta näkyy pihalla lunta. Vuosiluku 1989 löytyy valokuvan takaa.

Lue myös:

Mysteerikuva: Mikä porukka pitää kokousta? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Mikä keskustelu kynttilän valossa? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Mikä lähetystö ja missä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Papistoa pihalla? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSuomen Raamattuopisto juhli 80 vuottaan ja haastoi kirkkoa – ”Kirkas ääni on himmentynyt väittelyn sorinaksi”
Seuraava artikkeli”Tunnen itseni vapaaksi ja helpottuneeksi” – Björn Vikström jätti Porvoon tuomiokirkossa jäähyväiset piispan viralle

Ei näytettäviä viestejä