Muistokirjoitus: Seppo Leveelahti 1939–2023

Risti ja kaksi pientä oksalla istuvaa kivilintua hautakivellä.
Kuva: Jukka Granström

Rovasti Seppo Antero Leveelahti on saatettu haudan lepoon odottamaan ylösnousemuksen aamua. Seppo kuoli 22.11.2023, vain kaksi kuukautta sen jälkeen, kun olimme olleet samassa paikassa jättämässä jäähyväiset Sepon puolisolle Heidi Leveelahdelle. Ensimmäiset kukat arkulle laski silloin Seppo. Heidän yli 60 vuotta kestänyt yhteinen matkansa oli katkennut. Ja näin pian oli Sepon vuoro päästä taivaan kotiin. Tuli uusi suru, kipeä kaipaus edellisen päälle.

Sepon elämän meren tärkeimmät reittipisteet olivat Tampere–Helsinki–Hämeenkyrö–Hull–Savona–Helsingin Pakila–Tammisaaren saaristo.

Seppo syntyi Tampereella 4.8.1939, pääsi ylioppilaaksi Tampereen lyseosta ja lähti opiskelemaan teologiaa. Papiksi Seppo vihittiin Tampereen Tuomiokirkossa 1964. Ensimmäinen seurakunta oli Hämeenkyrö.

1970-luvun alussa Seppo lähti Englantiin, Saksaan ja Hollantiin kouluttautumaan radion ja television uskonnollisten ohjelmien tekemiseen. Suunnitelmat menivät kuitenkin nopeasti uusiksi hänen tutustuttuaan suomalaisiin merimieskirkkoihin. Ja niinpä hän olikin pian merimiespappina Englannissa.

Seposta tuli hyvä ja pidetty merimiespappi. Hän ei arastellut lähteä laivojen mukana vaikkapa Punaisellemerelle. Hän oli suunnannäyttäjä ja yksi suomalaisen laivapappityön aloittajista.

Seppo ja Heidi muuttivat vuonna 1981 Suomeen ja Helsingin Pakilaan. Tähän asti Seppo ja Heidi olivat matkanneet kahdestaan. Suomeen tulo muutti ratkaisevasti elämää. He saivat Anteron ja samalla isän ja äidin tehtävät.

Seppo oli pakilalaisten pappi 18 vuoden ajan. Seppo-pappi kiersi ahkerasti päiväkodeissa esittämässä Raamatun kertomuksia niitä flanello-taulujen avulla elävöittäen. Hän oli samoille lapsille myöhemmin rippi- ja vihkipappi sekä heidän lastensa kastepappi.

Seurakuntatyö vei aika lailla mennessään, ja nykyisen ymmärryksen mukaan perheelle jäi liian vähän aikaa. Muistan sen ilon ja innostuksen, kun Seppo ja Heidi kertoivat tulevansa pian isovanhemmiksi. ”Nyt pitää lopettaa vanheneminen”, he sanoivat.

Sepolle kävi niin kuin monelle muullekin meistä isistä. Eläkkeelle ennättäneelle jäi enemmän laatuaikaa olla lastenlasten kanssa. Antero näki, miten Seppo todella nautti vaarina olosta.

Myös isän ja pojan suhde läheni, kun he yhdessä vuosien ajan saattelivat dementiaan sairastunutta Heidiä viimeiselle puomille. Tämä oli uuvuttava matka myös Sepolle. Hänenkin elonpiirinsä kapeni.

Meri oli Sepon elämässä merimiespappivuosista lähtien kaiken aikaa läsnä. Veneet ja Tammisaaren saaristossa oleva mökki sekä niissä yhteyksissä eletyt hetket ystävien ja perheen kanssa olivat elämän eliksiiriä, jonka eteen Seppo teki paljon töitä.

Mielessäni ovat niin perheittemme kesken kuin erilaisilla miehistöilläkin tehdyt purjehdukset niin Itämerellä kuin kauempanakin. Entisten merimiespappien kesken tehdyt purjehdukset olivat meille mukana olleille erityisen merkittäviä. Silloin keskusteltiin Jumalasta, uskosta, kirkosta ja papin työstä joskus jopa vimmaisesti.

Vuosien mittaan Sepon kohdalla ajattelu kiteytyi tai paremminkin kirkastui lauseeksi, jota hän usein toisti: ”Kristuksen ja Jumalan armon varassa pääsen perille. Muuta teologiaa en tarvitse.”

Sepon siunaustilaisuudessa veisasimme hailuotolaisen merimiehen, sittemmin lohikauppiaana ja saarnajana vaikuttaneen Gustaf Skinnarin sanoittamaa virttä 301. ”Jeesus, sinun alkamasi usko on ja kilvoitus. Myös on sinun hallussasi matkan päässä vapahdus. Silloin minut uupuneen noudat luokses taivaaseen.”

Antti Lemmetyinen

Kirjoittaja on Seppo Leveelahden ystävä ja kollega.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliSley etsii Japanissa uutta yhteistyö­kirkkoa, koska nykyinen JELC-kirkko koetaan liian liberaaliksi – Yksi lanka johtaa pappis­vihkimykseen Pietarissa
Seuraava artikkeliLukijalta: Saksassa kirkot siunaavat sateenkaari­avioparit

Ei näytettäviä viestejä