Lukijalta: Saksassa kirkot siunaavat sateenkaari­avioparit

Kuva: Shutterstock.

Piispainkokous yrittää 12.3. kirkolliskokoukselle tekemällään esityksellä kahden rinnakkaisen avioliittokäsityksen hyväksymisestä laukaista vuosia kestänyttä jumia. Päätös ei ollut aivan yksimielinen.

Piispa Matti Salomäki kirjoittaa piispainkokouksen päätökseen jättämässään eriävässä mielipiteessä, että ”olisi syytä käydä läpi muidenkin kuin pohjoismaisten kirkkojen avioliittokäytäntöjä”. Voin lyhyesti valaista asiaa Saksan kirkkojen osalta.

Avioliiton solmiminen poikkeaa Saksassa meikäläisestä käytännöstä siinä, että Saksassa avioliitto solmitaan juridisesti siviilivihkimisenä. Siviiliviranomainen, Standesamt vastaa lähinnä henkikirjoittajaa.

Evankelisilla maakirkoilla, joita on 20, on avioliittoja varten oma kirkollinen vihkimistoimitus, jolle on oma kaava. Useimmissa maakirkoissa kaikki avioparit, myös siis sateenkaariparit, voivat päästä osalliseksi tästä toimituksesta. Niissä maakirkoissa, joissa näin ei toimita (viimeisten tietojen mukaan niitä on muutama), sateenkaariavioparit siunataan.

SAKSAN KATOLINEN kirkko kävi läpi reilut kolme vuotta (2019—2023) kestäneen kirkon uudistumiseen tähtäävän synodaalisen prosessin. Sen järjestivät yhdessä kirkon piispainkokous ja katolilainen maallikkojärjestö.

Lukuisien muiden asioiden lisäksi prosessissa käsiteltiin sateenkaariavioliittoja. Tulokseksi tuli, että Saksan katolinen kirkko siunaa heteroavioliiton ohella myös sateenkaariavioliiton. Käytännössä monet katoliset papit ovat jo vuosia siunanneet sateenkaaripareja, ja siinä heillä on ollut useiden piispojen hiljainen tuki.

Vatikaani yritti jo uudistusprosessin alkuvaiheessa estää uskonopin kongregaation tiukalla kirjeellä Saksan katolista kirkkoa tekemästä päätöstä sateenkaariavioliiton siunaamisesta. Kuitenkin paavi Franciscus yllätti muutama kuukausi sitten kannanotollaan, joka tulkittiin myönteiseksi sateenkaariparien siunaamiselle. Paavin kanta tosin jäi varsin epämääräiseksi.

Saksan kirkot ovat siis suhtautumisessa sateenkaariavioliittoon pidemmällä kuin Suomen kirkko.

Jorma Hentilä

toimittaja, Yhteys-liikkeen johtokunnan jäsen

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliMuistokirjoitus: Seppo Leveelahti 1939–2023
Seuraava artikkeliUudessa Psalmien kirjan suomennoksessa minun paimeneni onkin Jumala, ei Herra

Ei näytettäviä viestejä