Ministeri Henriksson, onko maassamme rinnakkainen oikeusjärjestelmä?

Uskontojen uhrien tuki UUT ry selvitti Jehovan todistajien niin kutsuttujen oikeuskomiteoiden toimintaa. Selvityksen mukaan synnintekijöinä pidettyjä muun muassa eristetään läheisistään. Jotkut ovat päätyneet itsemurhaan.

Selvitys on osoitettu oikeusministerille. Ministeri Anna-Maja Henriksson (r) sanoo Kotimaa24:lle, että selvityksessä esitetyt väitteet kuulostavat huolestuttavilta, tiedot itsemurhista todella järkyttäviltä.

– Olen hyvin huolestunut, jos tilanne on niin kuin tässä annetaan ymmärtää.

– En ollut ymmärtänyt, että se voisi olla näin rankkaa ja että voi käydä niin, että ihmisiä suljetaan pois yhteisöstä ja perheestä. Omasta näkökulmastani se vaikuttaa erittäin rankalta toiminnalta, Henriksson miettii.

Hän muistuttaa, että uskonnonvapauteen liittyvät asiat kuuluvat myös opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaan ja hän on kommentoidessaan ainakin osin toisen ministerin, kirkollisista asioista vastaavan Päivi Räsäsen (kd), tontilla.

Henriksson sanoo, että jos Jehovan todistajia epäillään rikoksesta, asianomaisten pitäisi viedä asia poliisille ja tätä kautta mahdollisesti syyttäjän kautta tuomioistuinkäsittelyyn. Oikeusministerinä hän ei voi näihin asioihin ottaa kantaa tai lausua tuomioita, vaan ne menevät sitä reittiä, jota Suomessa kuuluukin.

Hän painottaa, että uskonnollisissa yhdyskunnissa on tärkeä miettiä ihmisten perusoikeuksia, yksilön oikeuksia.

– Meidän päättäjien tietysti pitää tarkastella lainsäädäntöä.

Henriksson toteaa, että hän ja ministeriön virkamiehet perehtyvät nyt tarkemmin UUT:n selvitykseen. Hän aikoo keskustella asiasta kirkollisista asioista vastaavan ministerin Päivi Räsäsen kanssa. Tarkoitus on selvittää, voiko hallitus auttaa asiassa jotenkin uskonnollisia yhdyskuntia. Henriksson toteaa myös, että oikeusministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten on keskusteltava selvityksestä.

– On paikallaan myös, että julkisessa keskustelussa kuullaan Jehovan todistajien vastuullisia johtajia.

Kotimaa24:n eilen tavoittama Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen pitää selvitystä Jehovan todistajiin kohdistuvana vainona.

Onko Suomessa käynyt Jehovan todistajien osalta niin, että voimassa on tavallaan toinen, rinnakkaiden oikeusjärjestelmä oikeuskomiteoiden muodossa?

– Siihen on nyt perehdyttävä. On hyvä, että selvitys on tehty. Tietysti Suomessa on yksi oikeusjärjestelmä, jota kaikkien on kunnioitettava.

Lue myös: Uskontojen uhrit: Jehovan todistajien oikeuskomiteat johtaneet jopa itsemurhiin

Henriksson painottaa hyväksikäytötapausten ehkäisemisessä uskonnollisten yhteisöjen vastuuta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNeljä uutta rovastia Kuopion hiippakuntaan
Seuraava artikkeliEkumeeninen delegaatio vierailee Etelä-Sudanissa

Ei näytettäviä viestejä