Messut avautuivat läsnäolevalle seurakunnalle myös Etelä-Suomessa – ”Veisasimme Suvivirren kesän ja toivon merkiksi”

Messu Espoon tuomiokikossa 6.6.2021. Kuvat: Pete Lehto, jatkuva käyttöoikeus. messu, espoon tuomiokirkko, sektorimalli, kornarajoitus, osallistumisrajoitus, korona, pandemia,

Keskiaikaiseen Espoon tuomiokirkkoon kokoontui sunnuntaina iloisia seurakuntalaisia ja vapaaehtoisia. Ylivahtimestari Erkki Korhonen rekisteröi puheen sorinasta kommentteja: Lopultakin, pitkästä aikaa, suuret kiitokset!

Moni pääkaupunkisedun jumalanpalvelusaktiivi ilahtui Helsingin, Espoon ja Porvoon hiippakuntien toukokuun lopussa tekemästä uudesta linjauksesta suhteessa kokoontumisrajoituksiin. Osallistujamääriä rajoitetaan nyt messuissa ja kirkollisissa toimituksissa kirkkotilan koon mukaan sektorimallin avulla. Se mahdollistaa aiempaa huomattavasti suuremman väkijoukon läsnäolon messuissa.

Espoon tuomiokirkko on ollut läpi korona-ajan auki hiljentymistä varten ja ehtoolliselle on päässyt jo pitkään striimatun jumalanpalveluksen päätteeksi, mutta kirkossa on voinut olla sisällä vain kuusi henkilöä kerrallaan.

Nyt paikalle saapui työntekijöiden lisäksi 38 seurakuntalaista eli noin puolet uuden sektorimallin mukaisesta sallitusta väkimäärästä tässä kirkossa.

– Jäi hyvä mieli. Oli hyvä harjoitella sektorimallia puolikkaalla joukolla. Ihmiset olivat rauhallisia ja kuuntelivat hyvin ohjeita. Kirkossa käyvät ovat vastuullisia, kukaan ei ryntäillyt. Ihmiset olivat kiitollisia, Korhonen summaa.

Suntiot kävivät läpi sektorimallia etukäteen kuvitteellisten seurakuntalaisten kanssa ihan paikan päällä.

– Suntioiden, vapaaehtoisten ja kokeneiden pappien yhteispelillä kaikki sujui hienosti. Kukaan ei ollut epätietoinen, miten toimia.

Tiedotus ei täysin ehtinyt mukaan, kun käänteet olivat niin nopeita. Tänä vuonna seurakunnissa on ylipäätään ollut muutoksia ja uusia linjauksia tiuhempaan kuin koskaan aiemmin kirkkohistoriassa, Korhonen huomioi.

– Hidas ja iso kirkkolaivakin on oppinut kääntyilemään. Muutoksia tulee varmasti edelleen. Tuskin sektorimallikaan on lopullinen ratkaisu.

Koska sektorimalli koskee vain jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia, on kirkkokonserteissa edelleen Espoossa voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus. Lukuun lasketaan myös henkilökunta ja muusikot.

– Käytännössä siis Urkuyö ja Aaria -konsertit eivät ole toistaiseksi avoimia yleisölle, vaan ne ainoastaan striimataan, Korhonen kertoo.

”Tunnelma oli iloinen, onnellinen ja helpottunut, mutta myös varovainen”

Helsingin Roihuvuoren seurakunnassa molempiin kirkkoihin tuli sunnuntaina sopivasti lähes suurin sallittu määrä ihmisiä messuun: Roihuvuoren kirkkoon 30 ja Laajasalon kirkkoon 34 seurakuntalaista.

– Tunnelma oli iloinen, onnellinen ja helpottunut. Toki myös varovainen. Kulkutauti ei ole vielä täysin ohi. Oli upeaa saarnata eläville ihmisille eikä pelkille kameroille. Vuorovaikutus rentouttaa myös meitä pappeja, kertoo molempia messuja toimittamassa ollut pastori Remo Ronkainen.

Sektorimalli toimi hyvin eivätkä seurakuntalaiset kyseenalaistaneet ohjeita. Sää suosi ja sektoreittain päästiin nauttimaan kirkkokahvitkin.

– Moni on ollut viimeksi yhteisessä messussa isommalla joukolla tuomiosunnuntaina. Onhan siitä aikaa. Veisasimme Suvivirren kesän ja toivon merkiksi.

Muutokset suosituksissa tapahtuivat niin nopeasti, että Roihuvuoressa päästiin kertomaan seurakuntalaisille sunnuntain messusta netissä ja sosiaalisessa mediassa vasta keskiviikkona. Jatkossa, kun tieto saavuttaa suuremman joukon, tulijoita on luultavasti enemmän kuin voidaan ottaa sisään.

– Siltä varalta olemme suunnitelleet, että varsinaisen messun jälkeen kirkoissa järjestetään vielä toinen, lyhyempi ehtoollishartaus tai jopa useita. Kukaan ei jää vaille ehtoollista, Ronkainen lupaa.

Lue seurakuntalaisten kommentteja sekä tuoreet tiedot kaikkien hiippakuntien kokoontumisrajoituksista 11.6. ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Lue myös:

Etelä-Suomen kirkkoihin saa tulla kymmeniä ihmisiä, Helsingin tuomiokirkkoon yli sata – miten se on mahdollista ja miksi juuri nyt?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirja-arvio: Uskontoteologinen kummajainen, joka on kiinni ajan hengessä
Seuraava artikkeliOpen Doorsin Miika Auvinen Burkina Fason jihadisti-iskusta: ”Aavistimme, että tulossa voi olla iso hyökkäys”

Ei näytettäviä viestejä