Maanantaina vietetään Hiroshima-päivää – Suomen Kristillinen Rauhanliike: ”Ydinaseista puhutaan aivan liian vähän”

Tänään maanantaina vietetään Hiroshima-päivää, jolloin eri puolilla maailmaa muistetaan Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen atomipommien uhreja sekä vaaditaan ydinaseista luopumista.

Hiroshima-päivässä on mukana myös Suomen Kristillinen Rauhanliike. Sen tarkoituksena on ekumeenisessa hengessä herättää ja ylläpitää kristillisen uskon pohjalta nousevaa vastuuta ja toimintaa sekä edistää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Ojala kertoo Kotimaa24:lle, että perinteinen tapa muistaa Hiroshiman tapahtumia on kynttiläkulkue, jollainen on muun muassa Loviisassa Rauhanfoorumissa. Ojalan mukaan Hiroshiman tapahtumia on tärkeä muistaa, koska ei historiaa pidä unohtaa vaan siitä kannattaa oppia ja pyrkiä ydinaseiden täyskieltoon.

– Tapahtuma on verrattain lähellä. Ydinaseista puhutaan tällä hetkellä aivan liian vähän ja rahaa käytetään ydinasevarusteluihin sekä uuden sukupolven ydinaseisiin. Ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään, päinvastoin. Tämä päivä on hyvä niin historian vuosikymmenten takaisten kauheuksien muistelemiseen kuin tulevaan katsomiseen.

Ojalan mukaan tämän päivän maailmantilanne ja suurvaltojen kiristyneet suhteet näyttävät huolestuttavalta. Asiantuntijat puhuvat sopimuspohjaisen maailmanjärjestyksen murtumisesta, hän sanoo.

– On Suomen ja maailman intresseissä, että on selvät toimintasäännöt ja heikommassa asemassa olevilla valtioilla on myös sananvaltaa, eikä olisi niin, että voimakkain vie ja muut vikisevät. Nyt tätä tendenssiä tuntuu yhä enemmän ja enemmän olevan ilmassa, Ojala sanoo.

Hiroshima-päivän vietosta eri paikkakunnilla voit lukea täältä.

Kuva: Minerva Seppälä. Hiroshima-päivän kynttilöitä Töölönlahdella elokuussa 2015.

Lue myös:

Ydinpommien uhreja muistetaan Hiroshiman vuosipäivänä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKatolinen kirkko purettiin yllättäen maan tasalle Kiinassa
Seuraava artikkeliKirkkojen maailmanneuvosto ilmaisee huolensa Israelin laista, jonka mukaan maa on juutalaisten kansallisvaltio

Ei näytettäviä viestejä