Lukijalta: Yksi vai kaksi avioliittokäsitystä?

Kuva: Shutterstock

Kirkkomme piispat aikovat esittää toukokuussa kokoontuvan kirkolliskokouksen hyväksyttäväksi, että kirkossa olisi kaksi rinnakkaista käsitystä avioliitosta. Ensimmäisten kannanottojen perusteella näyttää siltä, että konservatiiveille muutos on liian radikaali ja liberaaleille se ei riitä. Jos esitys ei saa määräenemmistön hyväksyntää kirkolliskokouksessa, niin ratkaisua on haettava jollakin muulla tavalla. Juristina pohdin ongelmaa teologian sijaan kirkko-oikeuden näkökulmasta.

Suomessa voimassa olevan avioliittolain mukaan on vain yksi, sukupuolineutraali avioliittomalli. Kirkon ei kuitenkaan ole pakko tätä mallia hyväksyä, mikä on selkeästi todettu avioliittolain muutokseen johtaneessa kansalaisaloitteessa, eduskunnan asiakirjoissa (KAA 3/2013 vp ja LaVM 14/2014 vp), piispainkokouksen 31.8.20216 kirkolliskokoukselle antamassa selvityksessä ja jopa tuomioistuimessa (KHO 2020:97).

Usein väitetään, että kirkko syrjisi samaa sukupuolta olevia pareja, kun se ei suostu vihkimään heitä avioliittoon. Syrjintäväite on aiheeton, kun kirkolla on erilaiseen kohteluun oikeudellisesti hyväksytty peruste. Syrjintäväitteet kärjistävät turhaan muutoin asiallista keskustelua, joten olisi suotavaa, ettei sitä enää viljeltäisi.

Kirkolliskokousedustaja, rovasti Arto Antturi ehdottaa, että avioliittokäsitys jätettäisiin kunkin seurakunnan ratkaistavaksi (HS mielipide 7.4.2024). Ongelma on siinä, että kirkkolain mukaan (vain) kirkolliskokous käsittelee kysymyksiä, jotka edellyttävät kirkon uskoa ja oppia koskevia tai niihin pohjautuvia periaatteellisia kannanottoja (Kirkkolaki 5:2).

Olisiko ratkaisuna kirkon vihkioikeudesta luopuminen? Sitäkin on pohdittu yhtenä vaihtoehtona, mutta ongelma olisi siirtynyt kiistaan siviiliavioliittojen siunaamisesta. Mutta eikö siunaus ole tarjolla kaikille ihmisille?

Kirkko on opillisessa kriisissä, jota eivät piispatkaan enää kykene hallitsemaan. Emme pääse mihinkään siitä, että osa kirkon jäsenistöstä elää jo nyt sukupuolineutraalissa avioliitossa. Tilanne oli emeritus professori Eila Helanderin vuonna 2016 antaman lausunnon perusteella hyvin ennakoitavissa. Mutta kriisi on myös murros, joka voi johtaa muutoksen parempaankin. Näin toivon nytkin käyvän.

Risto Tuori
varatuomari, oik.lis.
Sastamala

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliKatso tästä tulevat radion ja TV:n hartaudet sekä jumalanpalvelukset
Seuraava artikkeliTasavallan presidentti myönsi arvonimiä – mukana myös kirkollisesti tunnettuja henkilöitä

Ei näytettäviä viestejä