Lukijalta: Piispojen esitys normalisoi homokielteisyyttä

Kuva: Shutterstock

Liisa Björklund ja Risto Tuori kommentoivat piispojen ehdotusta rinnakkaisista avioliittokäsityksistä (Kotimaa 19.4). Björklundin mukaan piispojen yritys päivittää kirkon avioliittokäsitystä edustaa mahdollisuutta jatkaa keskustelua. Erilaisten mielipiteiden sietäminen ei tarkoita niiden hyväksymistä.

Piispojen esityksen läpimeno kirkolliskokouksessa tarkoittaisi kuitenkin, että kirkon kanta olisi, että homoseksuaaliset suhteet tuomitseva ja hyväksyvä käsitys ovat molemmat yhtä perusteltuja ja hyväksyttäviä.

Toki yksilöt voivat olla hyväksymättä jompaakumpaa, mutta oleellista olisi kirkon antama yhtäläinen hyväksyntä molemmille. Tämä vaikuttaisi asenteisiin, normalisoisi homokielteisyyttä ja rapauttaisi kirkon uskottavuutta eettisenä keskustelijana.

Keskustelua ja kamppailua tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolesta on mielestäni mahdollista jatkaa, vaikka ei hyväksyttäisikään piispojen esitystä. Yhä useammat seurakunnat avaavat tiloja samaa sukupuolta olevien parien vihkimisille ja yhä useammat kirkon työntekijät ja jäsenet hyväksyvät näiden parien vihkimisen.

TUORIN MUKAAN väite siitä, että kirkko syrjii samaa sukupuolta olevia pareja on perusteeton, koska kirkolla on erilaiseen kohteluun oikeudellisesti hyväksytty peruste. Hän toivoo, että syrjintäväitteitä ei enää viljeltäisi.

”Syrjintä” on siis Tuorin mukaan pelkästään oikeudellinen käsite. Jos laki ei nimenomaisesti kiellä jotakin kohtelua, se ei voi olla syrjintää. Tällöin ilmeisesti se, että naisia ei aiemmin voitu vihkiä papeiksi ei sekään ollut syrjintää. Siihenkin oli aikanaan oikeudellisesti hyväksytty peruste.

”Syrjintä” on kuitenkin myös eettisessä arvioinnissa käytettävä käsite. Lakia ja sen soveltamista eri tilanteissa, kuten käytäntöjä ja asenteitakin, voidaan arvioida myös eettisin perustein. Käytäntöjen, traditioiden ja lakien korjaaminen syrjimättömämmiksi toteutuu niiden kriittisen eettisen arvioinnin kautta.

On tärkeää, että sekä kristityt että myös muiden uskontojen syrjityt vähemmistöt (naiset, etniset vähemmistöt, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, vammaiset jne.) kamppailevat syrjintää vastaan, vaikka heidän syrjinnälleen löytyisikin oikeudellisesti hyväksytty peruste.

Sari Roman-Lagerspetz
VTT, TM, dosentti

Lue myös:

Lukijalta: Erilaisten mielipiteiden sietäminen ei tarkoita hyväksymistä

Lukijalta: Yksi vai kaksi avioliittokäsitystä?

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliMiten voisimme puhua Israelista tavalla, joka olisi evankeliumia kaikille Pyhän maan asukkaille, Peter Halldorf kysyy
Seuraava artikkeliSeniorit kertovat, mikä digissä mättää – Moni on pulassa, kun asiointi tyssää

Ei näytettäviä viestejä