Loppuvuosi eletään velaksi

Tänään tiistaina ihmiset ovat käyttäneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden kasvihuonekaasupäästöjä. Huomisesta lähtien elämme velaksi.

Maapallon ihmisistä 86 prosenttia asuu maissa, jotka kuluttavat enemmän kuin niiden omat ekosysteemit tuottavat. Suomi kuuluu niihin harvinaisiin maihin, joissa luonto tuottaa yhä enemmän kuin kulutamme.

”Tämä kuitenkin johtuu ympäristömme suuresta biokapasiteetista, ei vastuullisista kulutustavoistamme. Ekologinen jalanjälkemme on selvästi kestämättömällä tasolla ja se rasittaa koko maapalloa”, Ympäristöministeriön ja WWF:n tiedotteessa kerrotaan.

– Me olemme ulkoistaneet kulutuksemme seuraukset köyhempiin maihin, joiden luonto kärsii omamme puolesta. Vaikka meillä menee hyvin, ruoka-, vesi- ja ilmastokriisit ovat maailmanlaajuisia eivätkä ne pysähdy maiden rajoille, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Maailmanlaajuisesti tarvittaisiin puolitoista maapalloa tuottamaan sen, minkä ihmiset vuodessa kuluttavat. Kasvuennusteiden mukaan planeettoja tarvitaan kolme vuosisadan puoliväliin mennessä. Ylikulutuksesta seuraa sekä ympäristö- että taloudellisia ongelmia.

Huomenna keskiviikkona alkavat kirkon ympäristöpäivät Jyväskylässä. Kaksipäiväisessä tapahtumassa kuullaan muun muassa teologian tohtori Guillermo Kerberiä ja ympäristöaktivisti Sini Saarelaa ja keskustellaan siitä, mihin kirkon tulisi ympäristöasioissa ottaa kantaa.

Kuva: Jaakko Kaartinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSuullinen lupaus yhteistyöhalusta riittää
Seuraava artikkeliViisi ajatusta stressin kuormittamalle

Ei näytettäviä viestejä