Lautakunta: Kauppakeskus syyllistyi häätapahtumassa syrjintään uskonnon perusteella

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan kauppakeskus syyllistyi syrjintään uskonnon perusteella, kun se järjesti viime kesäkuussa yhteistyössä seurakunnan kanssa häätapahtuman eikä vihkinytkään yleisöäänestyksen voittanutta pariskuntaa. Syynä oli se, että toinen heistä kuului väestörekisteriin ja oli ollut aiemmin Jehovan todistaja. Asia selviää lautakunnan tapausselosteesta.

Tapahtumaan rekrytoitiin keulakuvapari, joka vihittäisiin kauppakeskuksen keskeisellä paikalla. Kilpailuun ilmoittauduttiin tapahtuman kotisivujen kautta. Sivustolla oli kampanjakuvaus ja kilpailun säännöt.

Pariskunta valittiin hakemuksen perusteella mukaan yleisöäänestykseen, jossa he saivat eniten ääniä. Kauppakeskus ilmoitti voitosta hääparille puhelimitse, mutta lähetti heille myöhemmin sähköpostin, jossa kerrottiin, että voitto peruutetaan uskonnollisista syistä.

Kauppakeskus perusteli toimintaansa Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle toteamalla, että kirkkojärjestyksen mukaan kirkollisesti vihittävien tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Jos toinen kihlakumppani ei ole kirkon jäsen, heidät voidaan vihkiä kirkollisesti vain, jos kirkkoon kuulumaton on muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa ei lueta Jehovan todistajia kristilliseksi uskontokunnaksi eikä siihen kuulunut henkilö ollut käynyt rippikoulua. Kilpailuun osallistumisen edellytykset oli mainittu kauppakeskuksen järjestämän kilpailun säännöissä.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi, että Kauppakeskus on syrjinyt valituksen tehnyttä kihlakumppania. Lautakunta kielsi kauppakeskusta jatkamasta tai uusimasta syrjintää. Päätöksessään lautakunta vetosi siihen, että yhdenvertaisuuslain 8 §:n mukaan syrjintä uskonnon perusteella on kielletty.

Päätöksen mukaan vihkimisen peruuttamien olisi voinut olla hyväksyttävää, jos tapahtuman olisi järjestänyt uskonnollinen yhteisö ensisijaisesti oman yhteisönsä jäsenille. Nyt tapahtuman ja siihen liittyvän kilpailun järjestäjänä oli kuitenkin kauppakeskus. Lautakunnan mukaan pariskunnan vihkiminen olisi voitu tässä tapauksessa järjestää siviilivihkimisenä.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on valtioneuvoston nimittämä itsenäinen ja riippumaton oikeusturvaelin. Se valvoo yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain noudattamista yksityisessä toiminnassa sekä julkisessa hallinto- ja liiketoiminnassa.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan toimivaltaan eivät kuulu yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuluvat asiat eikä uskonnon harjoittaminen.

Lue myös:

Yhdenvertaisuuslakia ei sovelleta uskonnonharjoituksessa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliUusi esikoislestadiolainen järjestö aloitti työn – järjestänyt useita seuroja
Seuraava artikkeliPaavi Franciscus ja Canterburyn arkkipiispa Welby rukoilevat ensi kertaa yhdessä

Ei näytettäviä viestejä