Lauri Vartiainen: ”Puhe synnistä ja armosta on monelle täysin käsittämätöntä”

Suomen Raamattuopiston (SRO) Hengellisten syventymispäivien pääjuhlan puheissa käsiteltiin tapahtuman nimikkoaihetta turvapaikkaa. Pääjuhla järjestettiin lauantaina Johanneksen kirkossa.

SRO:n toiminnanjohtaja Lauri Vartiainen on huolestunut siitä, että kristillisyys on katoamassa Suomesta.

– Joillekin on loukkaavaa tuputtaa evankeliumia kastetuille ja konfirmoiduille kirkon jäsenille. Heille kirkon parasta evankeliumia on kirkonkellojen soitto. Tätä hedelmää me korjaamme tänään. Maassamme on miljoona pakanaa ja toisuskoista, hän sanoi.

– Tätä on tuskallista sanoa, mutta se on sanottava ääneen.

Vartiainen mainitsi useaan otteeseen käsitteen sisälähetys, jolla tarkoitetaan kristittyjen keskuudessa tehtävää lähetystyötä. Hän huomautti, kuinka sisälähetys on herättänyt voimakkaita tunteita sen aloittamisesta lähtien.

– Aikoinaan moni suuttuikin tuohon lähetysnäkyyn. Kuinka lähetystyötä tehdään kastettujen kristittyjen keskellä.

Hänen mukaansa sisälähetyksen tarve on kasvanut entisestään, sillä kristinuskon sanoman ja Raamatun tuntemus on heikentynyt silminnähtävästi.

– Puhe synnistä ja armosta on monelle täysin käsittämätöntä, eikä se vastaa heidän maailmankuvaansa.

Hänen mukaansa sisälähetystyön pitäisikin näinä aikoina ottaa oppia perinteisestä lähetystyöstä.

Lähetystyön suuntauduttava myös turvapaikanhakijoihin

Vartiainen pohti puheessaan, mitä SRO:n perustajat sanoisivat nykyajasta. Hän mainitsi kastettujen määrän vähenemisen joissakin kaupunginosissa alle puoleen syntyneistä ja turvapaikanhakijoiden tulon Suomeen. Vartiainen kantoi huolta siitä, kuinka monet turvapaikanhakijoista tulevat maista, jotka määritellään ”kaikkein vaarallisimmiksi maiksi, joissa kristitty voi elää”. 

Turvapaikanhakijoiden kohdalla lähetystyö lähtee Vartiaisen mukaan siitä, että on tutustuttava toinen toiseensa ja kumottava mahdollisia väärinkäsityksiä, joita heillä kristinuskosta on.

Vartiaisen mukaan evankeliumin levittämisessä tarvitaan samanaikaisesti rohkeutta ja uudistumiskykyä mutta myös pitäytymistä Raamatun sanassa.

Hän myös muistutti herätysliikkeen paikasta isompien uskonyhteisöjen sisällä.

– Olemme osa Jumalan vaeltavaa kansaa yhdessä kotimatkalla. Me emme ole koko kansa. Me olemme pieni osa Jumalan suuresta perheväestä, hän sanoi.

Lisäksi hän pahoitteli, mikäli sisälähetystyöstä on jäänyt itseriittoinen vaikutelma kristittyjen keskuuteen.

– Varmasti olemme monesti syyllistyneet väärään ylpeyteen ja ylenkatseekseen. Pyydän sitä anteeksi.

Espoon piispa: Maailma muuttuu, halusimme sitä tai emme

Espoon piispa Tapio Luoma puhui pääjuhlassa siitä, miten epävarmaa elämä nykyaikanakin on. Maailmanpolitiikassa ja taloudessa vakaus on heilahdellut, sisällissodat ajavat ihmisiä pakolaisiksi ja ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa. Nämä muutokset vaikuttavat ihmisten turvallisuuden tunteeseen.

– Me nykypäivän suomalaiset olemme hyvinkin tietoisia, millaisia aikoja nyt elämme.

Myös äärijärjestöjen, kuten Isisin, tekemä terrorismi ajaa ihmisiä pois kodeistaan, hän muistutti.

– Uskonnollisuuteen verhottu ihmisen raadollisuus saa aikaan julmuuksia, joita kuka tahansa lähtisi pakoon ja jotka terrorismin myötä tulevat länsimaisten yhteiskuntien ytimeen.

Maailman nopeat muutokset ovat saaneet ihmisen etsimään turvaa, Luoma totesi.

Hänen mukaansa ihmiset etsivät vahvistusta turvallisuuden tunteelleen varmuudesta ja pysyvyydestä.

– Maailma muuttuu, ja tavalla tai toisella me muutumme sen mukana. Nyt me voimme korkeintaan aavistella, mitä huominen tuo tullessaan – ja aina emme voi edes aavistella.

Piispa Luoman mukaan maailmallisten epävarmuuksien edessä ainoa todellinen turva onkin usko Jeesukseen Kristukseen ja turvautuminen hänen sanoihinsa: ”Rauha teille.”

Kuva: Antti Berg

Lue myös:

Piispa Häkkinen: Olennaisinta ei ole kristityn usko, vaan kristinusko

”Raamatussa näkyy myös inhimillisyys”

Edellinen artikkeliKolumni: Inkeriläinen ripaska
Seuraava artikkeli”Löysin hengellisen kodin luterilaisesta kirkosta”

Ei näytettäviä viestejä