Lähetysteologi: Kumppanuusneuvottelu oli uusien avausten alku

Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama arvioi, että viime viikolla Järvenpäässä pidetty lähetyskumppanuusneuvottelu oli monella tavalla merkittävä.

– Suomen evankelis-luterilainen kirkko järjesti ensimmäistä kertaa näin suuren kuulemistilaisuuden kumppanuuskirkoille. Neuvottelun painoarvoa lisäsi Kirkkojen maailmanneuvoston, Euroopan kirkkojen konferenssin ja Luterilaisen maailmanliiton pääsihteerien sekä Luterilaisen maailmanliiton presidentin osallistuminen neuvotteluun, Rusama sanoo.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on allekirjoittanut lähetysjärjestöjen kanssa perussopimuksen, johon kaikki kirkon seitsemän lähetysjärjestöä ovat sitoutuneet.

– Kumppanuuskirkot saivat nyt Järvenpäässä selkeän käsityksen siitä, miten Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa hoidetaan lähetystyötä suhteessa ulkomaisiin kumppaneihin. Haasteena suomalaisille esitettiin kirkon yhteisen ja profeetallisen äänen esittäminen.

Rusama painottaa myös sitä, että neuvottelu oli foorumi, jossa kaikki puhuivat kaikille.

Kirkkoja puhuttava seksuaalietiikka ei juuri noussut Järvenpään keskusteluissa esille. Rusaman mukaan neuvottelussa etsittiin tietoisesti yhteistä näkyä ja kuunneltiin toisia.

– Yksityisissä keskusteluissa otettiin kyllä esille kipeitäkin kysymyksiä, mutta neuvottelussa kirkkojen edustajat esiintyivät poikkeuksellisen sovinnollisesti ja hyvin vastuullisesti.

Rusaman mielestä on tärkeää huomata, että Suomessa katsellaan maailman todellisuutta kovin suomalaisin silmin.

– Nyt neuvottelussa kuultiin ilman välikäsiä ja ulkopuolisia tulkintoja kirkkojen todellisia sydänääniä, Jaakko Rusama sanoo.

Lue lisää Järvenpään lähetyskumppanuusneuvottelusta 10.4. ilmestyneestä Kotimaasta. Lue myös Kotimaa Prosta, mitä kritiikkiä ja toiveita kumppanuuskirkoilla on Suomen luterilaiselle kirkolle, miksi piispa Aarre Kuukauppi toivoo Suomesta Inkeriin Venäjää rakastavia ”superlähetystyöntekijöitä” ja miksi Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen kommentoi ”keväisen Kristus-allergian” yllättäneen Järvenpään neuvottelussa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPertti Jarla: Kirkon mainostaminen ei haittaa
Seuraava artikkeliKirkko tarjosi suojan 15-vuotiaalle huostaanotetulle

Ei näytettäviä viestejä