Lähetysseuran Steffansson: Avustusjärjestöjen toimintaa rajoitetaan muuallakin kuin Pakistanissa

Pakistanissa viranomaiset määräsivät joulukuussa kolmisenkymmentä kansainvälistä avustus- ja ihmisoikeusjärjestöä poistumaan maasta. Päätöstä on perusteltu sillä, että järjestöt ovat työskennelleet joillain alueilla ilman lupaa. Kotimaa24:n uutisen aiheesta voi lukea täältä.

Päätös on merkki siitä, että valtio on kiristämässä otteitaan ja menossa yhä kontrolloivampaan suuntaan, sanoo Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson. Hänen mukaansa samanlaista kehitystä tapahtuu muissakin maissa.

– Näemme Aasiassa ja Afrikassa aika ison trendin, että viranomaiset pyrkivät vahvasti rajoittamaan järjestöjen toimintaa. Esimerkiksi Pakistanin naapurimaassa Intiassa joidenkin kansalaisjärjestöjen toimintaa on rajoitettu. Sellaisten järjestöjen, jotka nostavat esiin heikkouksia tai ihmisoikeuksia.

Steffansson arvelee, että kansalaisjärjestöjä suitsivien valtioiden toiminnan taustalla on halu säilyttää oma asemansa vallanpitäjänä sekä suojella omaa mainettaan.

Pakistanin rajoitukset eivät Steffanssonin mukaan koske Suomen Lähetysseuraa, sillä se työskentelee yhdessä Pakistanin kirkon kanssa. Omia työntekijöitä Lähetysseuralla ei maassa ole.

– Toimintamme maassa on esimerkiksi kummilapsitoimintaa sekä terveydenhuollon ja seurakuntaelämän tukemista. Se tapahtuu kirkon kautta. Kirkkoon ei ole kohdistunut rajoituksia, mutta hehän elävät muuten vahvojen paineiden keskellä.

Steffansson viittaa kristittyjen vähemmistöasemaan ja siihen, että äärijärjestöt ovat tehneet Pakistanissa useita terrori-iskuja kristittyjä vastaan.

Lähetysseura tarkkailee tilanteen kehittymistä. Steffansson kertoo, että Pakistan saneli vastaavanlaisia määräyksiä kansainvälisille järjestöille vuonna 2015 mutta pian niitä lievennettiin. Syynä oli kansainvälinen paine. Steffansson sanookin haluavansa luottaa siihen, että tilannetta voi lieventää diplomatian keinoin.

– Tilanne voi muuttua. Tosin presidentti Donald Trumpin tviitti uudenvuodenpäivänä koski Pakistania. Sen jälkeen Pakistanin motivaatio tehdä muutoksia voi olla heikompi.

Viestissään Trump paheksui, kuinka Pakistanille on annettu miljardeittain tukea ja ”he ovat antaneet meille vain valheita ja petosta”.

– Maailma on siinä mielessä muuttunut tällaisen polarisoivan keskustelun myötä. Muutos tulee varmasti vahvistamaan vastakkainasettelua.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Pakistan määräsi kolmisenkymmentä avustusjärjestöä poistumaan maasta

Edellinen artikkeliArkkipiispaehdokkaat saarnaavat Tuomasmessussa, Auvista ei kysytty – ”Kieltäytyisin joka tapauksessa
Seuraava artikkeliProfessori Antti Laato: Herätysliikeväki voisi ottaa mallia Vanhan testamentin Jeremiasta

Ei näytettäviä viestejä