Kysely: Trumpin aika on ollut ahdistava USA:n muslimeille – uskovat silti amerikkalaiseen unelmaan

Donald Trumpin presidenttikauden alku on ollut monille Yhdysvaltojen muslimeille ahdistavaa aikaa. He ovat huolestuneita paikastaan yhteiskunnassa mutta uskovat silti yhä amerikkalaiseen unelmaan, selviää Pew Research Centerin tuoreesta kyselystä.

Kyselyn mukaan muslimit kokevat USA:ssa paljon syrjintää uskontonsa vuoksi ja ajattelevat, ettei islamia ja muslimeja pidetä maassa osana amerikkalaista yhteiskuntaa. Kaksi kolmesta muslimista on tyytymättömiä siihen, miten asiat USA:ssa nyt ovat. Kolme neljästä pitää Trumpia epäystävällisenä muslimeja kohtaan. Lähes puolet muslimeista on kokenut uskontonsa vuoksi syrjintää viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Muutos on ollut merkittävä. Barack Obaman presidenttikaudella Yhdysvaltain muslimit pitivät presidenttiä ystävällisenä heitä kohtaan. Silloin Yhdysvaltoja vietiin muslimien mukaan hyvään suuntaan. Toisaalta muslimit eivät suhtaudu Trumpiin sen kielteisemmin kuin he suhtautuivat George W. Bushiin tämän toisella presidenttikaudella kymmenen vuotta sitten.

Yhdysvaltojen muslimit ovat edelleen ylpeitä amerikkalaisuudestaan ja uskovat, että kova työ tuo yleensä USA:ssa menestystä. He ovat tyytyväisiä omaan elämäänsä, vaikkeivät pidä maan kehityssuunnasta. 55 prosenttia uskoo, että amerikkalaiset suhtautuvat yleisesti ottaen ystävällisesti muslimeihin. Lähes puolet on kokenut kuluneen vuoden aikana, että heille on osoitettu myös tukea uskontonsa vuoksi.

Valtaosa huolissaan ääriliikehdinnästä

Kyselyä varten haastateltiin tammi-helmikuussa reilua tuhatta Yhdysvalloissa asuvaa aikuista muslimia. Kyselyyn vastanneet edustivat taustaltaan 75 eri kansallisuutta. USA:n muslimiväestö kasvaa ja on hyvin monimuotoinen. Se koostuu suurelta osin maahanmuuttajista ja maahanmuuttajien lapsista eri puolilta maailmaa.

Yhdysvaltojen muslimeista sunneja on 55 prosenttia ja shiioja 16 prosenttia. 14 prosenttia ilmoitti olevansa vain yleisesti muslimeja. Uskonto on hyvin tärkeä asia haastatelluista 65 prosentille, ja 42 prosenttia rukoilee viidesti päivässä.

Valtaosa USA:n muslimeista kertoo olevansa huolissaan islamin nimissä tapahtuvasta ääriliikehdinnästä. Huoli aiheesta on muslimien keskuudessa suurempaa kuin amerikkalaisen väestön keskuudessa keskimäärin. Muslimien oman arvion mukaan ääriliikehdintä saa vahvaa kannatusta Yhdysvaltojen muslimiyhteisöissä noin kuudelta prosentilta.

Haastatelluista 84 prosenttia ajattelee, että siviilien tappaminen ei ole oikeutettua poliittisten, sosiaalisten tai uskonnollisten päämäärien vuoksi. 12 prosenttia katsoo, että väkivalta voi joskus tai usein olla oikeutettua.

Kaksi kolmasosaa USA:n muslimeista ei usko, että islamin ja demokratian välillä on luonnostaan ristiriitaa. Vajaa kolmannes kuitenkin näkee niiden välillä ristiriitaa.

Kuva: Jette Carr

Lue myös:

Tutkimuskeskus: Trumpin kauden alussa yhä useampi Yhdysvaltoihin saapuva pakolainen oli kristitty

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliUusi Verso -yhteisön pastori: Näin syntyy kasvava seurakunta
Seuraava artikkeliTaizé-tapahtuma on pikkukaupungin vastaus pakolaiskriisiin – Haminaan tulossa satoja nuoria

Ei näytettäviä viestejä