Kuntien pakkoliitoksia ei olekaan tulossa

Kuntarakennelain täydentämiseen liittyvää valtioneuvoston toimivallan laajentamista kuntaliitostilanteissa kaupunkiseutuperusteet täyttävillä alueilla ei viedä eduskuntaan. Näin ollen valtioneuvosto ei saa valtuuksia päättää kuntaliitoksesta vastoin kunnanvaltuustojen tahtoa eli niin sanottuja pakkoliitoksia ei ole tulossa.

Lausuntokierros lakiesityksestä päättyi maaliskuun lopussa.

– Lakiehdotus jakoi voimakkaasti mielipiteitä lausuntokierroksella. Maaliskuussa kaikkien eduskuntapuolueiden kesken tehty sote-ratkaisu muuttaa kuntien tilannetta suuresti. Myöskään esityksen perustuslainmukaisuudesta ei saatu lausuntokierroksella täyttä varmuutta, vaan se olisi vaatinut uutta perustuslaillista tulkintaa. Näin ollen en vie kuntarakennelain täydennystä eduskuntakäsittelyyn, liikenne- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) sanoo.

Asiasta sovittiin perjantaina hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa. Nyt meneillään oleviin liitosselvityksiin asia ei vaikuta.

– Hallitus on edelleen vahvasti sitoutunut kuntauudistuksen tarpeeseen. Sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisu ei poista tarvetta vahvistaa kuntarakennetta, sillä jatkossakin kunnilla on rahoitusvastuu sote-palveluista ja iso vastuu monien muiden palveluiden järjestämisestä, Virkkunen sanoo.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntaretkien parhaat kohteet
Seuraava artikkeliTšingis-kaanin maasta Järvenpäähän

Ei näytettäviä viestejä