”Kristinuskon ytimeen sisältyy vastuu luomakunnasta” – Luontoliitto ja kirkko yhteistyöhön metsien hyväksi

Luontoliiton metsäryhmä ja Suomen evankelis-luterilainen kirkko ovat aloittaneet Luomakunnan metsät -hankkeen, jonka tarkoituksena on kartoittaa metsien monimuotoisuutta ja edistää metsien suojelua. Luontoliitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Se on myös Suomen suurimman ympäristöjärjestön, Suomen luonnonsuojeluliiton nuorisojärjestö. Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija Ilkka Sipiläinen kertoo olevansa iloinen yhteistyösopimuksesta.

– Hankkeen puitteissa tarjotaan seurakunnille ilmaista metsäkartoitusta. Koulutetut nuoret vapaaehtoiset selvittävät mikä on metsän luontoarvo ja mitä se pitää sisällään. Vapaaehtoiset tarjoavat myös seurakunnille ohjeita siitä, miten metsää voi suojella. Yksi erinomainen tapa on esimerkiksi Metso-hanke, jossa voi säilyttää metsän omistuksen, mutta silti saada siitä käyvän korvauksen.

Sipiläinen kertoo Luomakunnan metsät -hankkeen olevan seurakuntien kannalta todella antoisa.

– Palvelu on ilmaista ja tavoitteet todella tärkeitä. Olettaisin seurakuntien arvostavan yhteistyötä nuorten kanssa luonnon ja tulevaisuuden puolesta.

Tällä hetkellä mukana olevia seurakuntia on jo yksi, Salon seurakunta. Pilottiseurakuntia kuitenkin etsitään.

LUOMAKUNNAN METSÄT -hankkeen lisäksi Sipiläinen kertoo Hiilineutraali kirkko 2030 -tavoitteiden konkretisoinnin ja niitä todentavien mittareiden laadinnan olevan työn alla.

– On tärkeää, että kirkko tekee osansa. Monet Suomen kunnat pyrkivät hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä, joten kirkko haluaa kulkea mukana kehityksessä.

Hiilineutraaliustavoitteessa auttaa kirkon oma ympäristöjärjestelmä Kirkon ympäristödiplomi. Sipiläisen mukaan ympäristödiplomi huomioi luonnon monimuotoisuuden ja ympäristökysymykset auttaen seurakuntia kantamaan vastuuta luonnosta.

– Kristinuskon ytimeen sisältyy vastuu luomakunnasta. Rippikouluissakin on opetettu jo vuosikymmeniä, että ihmisen tulee kantaa huolta lähimmäisestä ja luomakunnasta. Se kuuluu kirkon ydintehtävään.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana eksegeettien teos Raamatun muutoshistoriasta: ”Raamattu on maailman muokatuin kirja”
Seuraava artikkeliIrakilainen piispa Daniel: – ”Kristittyjen asema Irakissa oli Saddam Husseinin aikana huono, nyt se on huonompi”

Ei näytettäviä viestejä