Kristillisen opiston rehtori testasi kirkosta eroamista

Portaanpään kristillisen kansanopiston rehtori, teologian tohtori Petri Järveläinen erosi kirkosta Tampereen vapaa-ajattelijoiden ylläpitämän erosivuston kautta. Tunteja eronsa jälkeen Järveläinen liittyi kirkkoon takaisin kirkon oman nettipalvelun avulla.

Kotimaa24 kysyi Järveläiseltä, mistä on kyse.

– Päätin testata, millaista tämä kirkosta eroaminen on, kun sitä niin paljon tehdään. Olin siis siitä kiinnostunut, en ensisijaisesti kannanotosta kirkon puolesta tai sitä vastaan. Löysin kyllä itsestäni riittävästi syitä erota kirkosta, Järveläinen sanoo.

Järveläinen kertoi erostaan ja liittymisestään Facebook-sivuillaan.

Kotimaa24:lle hän toteaa suunnitelmansa olleen eroamisen suhteen avoin.

– En ollut ajatellut, että liityn takaisin. Eroaminen oli vaivatonta. Piti täyttää lomake ja lähettää se netissä. Erotessani ja erossa ollessani en huomannut itsessäni muutosta suhteessa uskonnollisiin kysymyksiin. Mieleen juolahti, että kun on lähettänyt yhden lomakkeen, voi kai kokeilla myös, millaista kirkkoon liittyminen on. Löysin kyllä siihenkin perusteita. Sekin onnistuu lomakkeella ja on vaivatonta.

Järveläinen ei huomannut kirkkoon takaisin liittyessään itsessään uskonnollista muutosta.

– Testasin siis tekniikkaa ja sitä, mitä minussa tapahtuu, kun suoritan testin. Sekä tekniikka että sisäinen kokemusmaailma osoittautuivat pinnallisiksi. On hyvä, että kirkosta voi erota tai siihen voi liittyä netissä. Hintana on kuitenkin se, että asia menettää merkitystään ja tuntuu aika yhdentekevältä, ainakin minun kaltaiseni eroajan ja liittyjän näkökulmasta.

– Yleensä elämänvalintojen kanssa on hyvä harjoittaa harkintaa. Se varmaankin on oleellisempaa kuin vain klikkaus netissä. Testin perusteella en ole varma, miten kirkosta eroamiseen ja liittymiseen kannattaisi yleisemmin suhtautua. Toiset eroavat ja toiset liittyvät. Ei kai tästä sen kummempaa kannattaisi päätellä. En usko, että jäsenyys Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on ikuisen onnen tai Jumalan rakastamana olemisen ehto, mutta en usko, että myöskään sen ulkopuolella oleminen olisi sitä. Testi antaisi mielestäni viitteen, että kirkosta eroamisen ja siihen liittymisen merkitystä on jonkin verran liioiteltu kumpaakin, Järveläinen toteaa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHelsinkiMission Aamukorva kuuntelee myös pääsiäisenä
Seuraava artikkeliHämeenlinnan seurakuntayhtymä välttyi irtisanomisilta

Ei näytettäviä viestejä