Kommentti: Piispan mukaan loma auttaa pois raiteilta

Kun ihminen on pois rateiltaan, hän on poissa tolaltaan, jotenkin eksyksissä. Raiteilla oleminen on siis hyvä asia. Mutta raiteilla kulkeminen voi olla myös huono asia, urautumisen ja näköalattomuuden vertaus.

Jälkimmäinen kielikuva on Espoon piispa Tapio Luoman mielessä, kun hän toivottaa hiippakunnan väelle uutiskirjeessä (6/17) hyvää lomaa.

”Junilla ja raitiovaunuilla ei ole juurikaan mahdollisuutta kulkea minne tahansa. Ne voivat suunnata vain sinne, minne kiskot johtavat. Suunta voi muuttua yksinomaan vaihdepaikoissa ja silloinkin tarjotaan ainoastaan yksi vaihtoehto kerrallaan. Tällaista lienee myös silloin, kun koemme, että ajatuksemme ovat alkaneet kulkea raiteissa”, Luoma kirjoittaa.

Luoma arvelee, että raidekokemus tulee tutuksi erityisesti tiiviiden työrupeamien tai suurten henkilökohtaiseen elämäämme liittyvien kysymysten yhteydessä.

”Levon yksi tarkoitus on ohjata huomaamaan, että sittenkään emme kulje vain raiteissa. Työmme ja elämämme on enemmän kuin mitä juuri nyt havaitsemme ja mihin mielemme on kiinnittynyt. Levon tehtävänä on osoittaa, että kiskojen ympärillä on runsaasti tilaa, vaihtelevia maisemia ja kenties myös oletettua enemmän vaihdepaikkoja.”

*

Mainio veto Suomen toiseksi suurimman kaupungin nimeä kantavan hiippakunnan piispalta. Lomatervehdys. Hauskaa muuten, että hakusanoilla ”piispan lomatervehdys” Google löytää vain piispojen joulutervehdyksiä.

Loma-aika on työssä jaksamisen edellytys. Puhutaan akkujen lataamisesta. Samojen raiteiden kolisutteluun tympääntyneelle loma totisesti antaa mahdollisuuden huomata, että on olemassa maanteitä, pyöräteitä, kärryteitä, polkuja – ja umpihanki. Kaikkia pitkin voidaan edetä.

Luoman tervehdyksen – ehkä tahaton – liikennepoliittinen viesti lienee siinä, että raidevaihtoehdoista hän mainitsee vain junan ja raitiovaunun. Ei sanakaan metrosta, länsi-metrosta puhumattakaan…

*

Lomapuhe on työpaikoilla yksi hyväksytyn sosiaalisen kanssakäymisen perusmuoto.

Onko sulla jotain erityisiä lomasuunnitelmia?

No, miten loma meni?

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

”Jaksotettu kesäloma toimii mainiosti”

Kenttäpiispa rentoutuu linkoamalla kesähunajaa

Emerituspiispa Eero Huovinen julistaa kesärauhan Kerimäellä – ”Kirkkaan kesäyön voittanutta ei ole”

Essee: Turisti yrittää ostaa aikaa ja arvoa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoon hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliKansanlähetys vaihtoi mottonsa – painopisteinä edelleen raamattuopetus, evankeliointi ja lähetys

Ei näytettäviä viestejä