Kolumni: Kirkon maallikon pitää olla vaarallinen

Kansanedustaja Päivi Räsänen puhui muutama viikko sitten Kansanlähetyspäivillä Ryttylässä. Puheessaan hän käsitteli uskonpuhdistuksen merkitystä. Kotimaa24:n uutisessa todettiin, että Räsänen nosti esiin Lutherin vahvan 
islamkritiikin.

Moni ehätti arvostelemaan Räsäsen puhetta. Tällä kertaa puheesta ei silti noussut hässäkkää, toisin kuin neljä vuotta sitten. Silloin Räsänen pohti Kansanlähetyspäivillä, onko Raamattu joskus pantava lain edelle.

Päivi Räsäsestä kirkon äänen varastajana on puhuttu kyllästymiseen asti. Harvemmin pidetään esillä sitä, 
että Räsänen on kirkon maallikko. Kansanlähetyksen suosikkimaallikkona hän puhuu järjestön kesätapahtumassa toistuvasti.

Tutkin kirkkososiologian pro gradussani mediakohua, joka syntyi Räsäsen vuonna 2013 Kansanlähetyspäivillä pitämästä esitelmästä. Tuolloin viestimet marssittivat julkisuuteen eri ryhmät sanomaan, että Räsäsen puhe oli vääränlainen. Ensin puhuivat poliitikot. Sitten vuoro annettiin kirkon edustajille.

Keitä he sitten olivat? No, piispoja ja pappeja.

***

Räsäsen puhetta käsitelleessä kohussa papit siis määrittelivät maallikon paikan. Niin käy usein. Räsänen ei tietenkään ole kuka tahansa: hän on poliitikko ja entinen ministeri, sanalla sanoen vallankäyttäjä. Yhtä kaikki hän on kirkossa maallikko. Ne, joiden mielestä Räsänen ei valtansa takia ole oikea maallikko, tulevat paljastaneeksi kirkkokäsityksensä. Heidän mielestään maallikolla ei saa olla valtaa. Tämän ajattelutavan mukaan maallikko on omalla paikallaan, kun hän on vaaraton ja leipoo pullaa.

Maallikoiden vallasta puhui vastikään (6.7.) Kotimaan haastattelussa myös keiteleläinen maanviljelijä Jouko Kukkonen. Kukkosen mielestä maallikot pidetään etäällä hengellisestä vallasta, koska työntekijät pelkäävät, että homma ei pysy hanskassa.

***

Maallikoiden kosiskelu on tällä hetkellä koko kirkon mantra. On selvää, että kirkko ei pysy toimintakykyisenä ilman heitä. Kirkossa vallitseva puhe maallikoista on kuitenkin kaksinaismoralistista. Väärien mielipiteiden ja väärän opetuksen pelossa kukaan ei ole valmis antamaan maallikoille teologista valtaa.

Mutta vasta silloin, kun maallikot tekevät jotain vaarallista, he tekevät jotain oikeasti merkittävää.

Kuva: Pasi Leino. Päivi Räsänen Kansanlähetyspäivillä Turussa 2015.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYrittäjästä suntioksi ja retriitinohjaajaksi – ”Kiire ja levottomuus alkoivat sulaa”
Seuraava artikkeliTranssukupuolinen Elise Oittinen joutui eroamaan vapaakirkon pastorin työstä – suhde Jumalaan säilyi

Ei näytettäviä viestejä