Päivi Räsänen nosti Kansanlähetyspäivillä esiin Lutherin vahvan islamkritiikin

Kansanlähetyspäivät kokosi Ryttylään Hausjärvelle runsaat 10 000 juhlavierasta, mikä on vähän enemmän kuin viime vuonna ja hiukan enemmän kuin odotettiin. Päivillä juhlittiin 50-vuotiasta Suomen Evankelisluterilaista Kansanlähetystä teemalla Ilo sanomasta.

Juhlilla pitkän puheen pitänyt kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kritisoi rajujen Luther-sitaattien avulla niin sukupuolineutraalia avioliittoa kuin islamin uskoakin. Hän kertoi, kuinka Martti Luther julkaisi vuonna 1542 saksankielisen Koraanin eikä löytänyt siitä rauhan uskontoa vaan tiivisti esipuheessaan Koraanin sanoman kolmeen ydinkohtaan: valhe, murha ja avioliiton halveksinta.

”Valheet tuhoavat hengellisen säädyn, murha maallisen säädyn, avioliiton halveksinta aviosäädyn. Kun maailmasta otetaan pois oikea hengellinen elämä, oikea maallinen hallinto ja oikea perhe-elämä, mitä muuta jää jäljelle kuin liha, maailma ja perkele?” Räsänen siteerasi Lutheria.

Päivi Räsäsen mukaan on harhaanjohtavaa, että sukupuolineutraalia avioliittoa puolustetaan reformaatioon ja Lutheriin vedoten. Räsäsen mukaan Luther sitoi kirjoituksissaan sukupuolen biologiseen, luotuun todellisuuteen, jossa ei ole ihmisen vallassa, onko hän mies vai nainen. Avioliiton perusta on Räsäsen tulkinnan mukaan Lutherin opetuksissa luomisjärjestyksessä ja Jumalan sanassa eikä kyse ole muuttuvasta yhteiskunnallisesta asiasta.

– Minua hämmästyttää, miten purevan ajankohtaisia 1500-luvulla havaitut uskonpuhdistuksen tavoitteet – oikea hengellinen elämä, oikea maallinen hallinto ja oikea perhe-elämä – ovat tämän päivän eurooppalaisessa kulttuurissa. Kristityt ja kirkot kohtaavat islamin haasteen paljon rajummin kuin Luther 500 vuotta sitten, avioliiton ja perheen asemaa ahdistetaan monelta taholta ja Raamatun arvovaltaa horjutetaan kirkkojen itsensä toimesta, Räsänen sanoi.

Päivi Räsänen kertoi myös synnytyksen jälkeisestä masennuksestaan ja siitä, miten sai sen keskellä oivalluksia ja voimaa Lutherin teksteistä, joissa arkinen puurtaminen perheen parissa nostetaan suureksi kutsumukseksi ja Jumalalta saaduksi tehtäväksi.

– Kun arki on kutsumusta, kun sen mieltää Jumalalta saaduksi tehtäväksi, vastoinkäymiset on helpompi kestää.

Mika Tuovinen: "Jos jäämme kirkkoon, pidämme kiinni omasta identiteetistämme"

Lähetysjuhlassa siunattiin matkaan 25 lähettiä lapsineen. Lähettien siunaamispuheessa Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen painotti, että lähetit eivät julista Kansanlähetystä tai kristikuntaa vaan Kristusta ja Jumalan sanaa.

Kansanlähetysliikkeen suhde kirkkoon oli esillä lähetysjohtajan Polttopiste-puheessa.

– Jos jäämme kirkkoon, on tärkeää pitää kiinni omasta identiteetistämme ja rohkeasti julistaa sanaa kuten Paavali käski Timoteusta tilanteessa, jossa seurakuntiin oli tullut harhaopettajia, Tuovinen sanoi Kansanlähetyksen tiedotteen mukaan.

Tuovisen mukaan maailmanlaajassa kirkossa käydään nyt kiistaa avioliitosta ja samaa sukupuolta olevien suhteista. Hän tyrmäsi kirkolliskokouksen aloitteen avioliittokäsityksen laajentamiseksi. Tuovisen mukaan laajentaminen tarkoittaisi käytännössä vanhan raamatullisen ja historiallisen avioliittokäsityksen hylkäämistä, mitä ei voi hänen mielestään hyväksyä.

Tuovinen muistutti, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko on Kansanlähetyksen tärkein yhteistyökumppani. Hänen mukaansa suuri osa seurakunnista haluaa seurata Raamatussa ja kirkon tunnustuksessa ilmaistua oppia julistuksessa ja toiminnassa.

– Toisaalla on myös paimenia, joiden mielestä ei voi tietää, onko Jumalaa olemassa. Jossain ei uskota Jeesuksen jumaluuteen, ristinkuolemaan, ylösnousemukseen ja takaisintuloon. Jossain herätyskristityiltä halutaan ottaa toimintamahdollisuudet pois, Tuovinen kritisoi.

Kuva: Philippe Gueissaz. Kansanlähetyspäivät järjestettiin tänä vuonna Ryttylässä.

Lue myös:

Kansanlähetyksen Mika Tuovinen: "Meillä on vaarana muuttua uskovien hoitolaitoksiksi"