Kokoomukseen siirtynyt Kallis: Tarvitsen leveämmät hartiat ja isomman moottorin

Jo toinen kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja on ilmoittanut vaihtavansa puoluetta. Bjarne Kallis ilmoitti tänään perussuomalaisiin siirtyneen Toimi Kankaanniemen vanavedessä pyrkivänsä keväällä eduskuntaa kokoomuksen riveistä.

Bjarne Kallis, lähdet kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaaksi, miksi kokoomus?

– Kun olen ollut nyt neljä vuotta eduskunnasta poissa ja katson niitä 20 eduskuntavuotta, niin olen todennut, että minä en ole muuttunut. Arvojärjestykseni on täsmälleen sama mikä se oli neljä tai viisi vuotta tai kymmenen vuotta sitten. Jos haluan ajaa näitä asioita, tarvitsen leveämmät hartiat ja isomman moottorin. Tästä on keskusteltu pitkään ja olen todennut, että sen voi tehdä kokoomuksessa, joten vastasin myönteisesti pyyntöön.

Kyseltiinkö sinua myös muiden puolueiden ehdokkaaksi?

– Kyllähän sellaisia soittoja tulee. Yritin itsekin puheenjohtajana kosiskella ihmisiä sieltä sun täältä. On luonnollista, että jos puolueissa koetaan, että tuo on nyt vapaa mies, niin sellaisia soittoja tulee.

Mistä puolueista?

– He saavat itse kertoa, jos katsovat tarpeelliseksi.

Mitä ajattelet ajastasi kd:ssa? Oliko puolue liikaa marginaalissa, kun mainitsit leveämmät hartiat?

– Se on valitettavaa. Tein puheenjohtajana kaikkeni, että puolue olisi kasvanut suuremmaksi ja kasvoihan se jonkun verran. Nyt on ollut ikäviä tapauksia, jotka ovat syöneet kannatusta.

Mitä ne ovat?

– Luulen, että asioiden esille tuomisessa on epäonnistuttu. Toivon, että ne pärjäävät, jotka katsovat, että haluavat siellä toimia. En lähde riitaisena miehenä vaan hyvällä omalla tunnolla. Olen täysin vapaa. Olen ollut neljä vuotta karanteenissa.

Millä silmällä olet katsellut vanhan puolueesi puheenjohtajan vaihtoyrityksiä, jotka olivat kesällä hetken aikaa aktiivisina?

– Kyllä minusta se oli valitettava tapaus, ei tuolla lailla pidä asioita hoitaa.

Aiotko profiloitua kokoomuksessa samantyyppisillä teemoilla kuin kd:n puheenjohtajana?

– Aion profiloitua niillä teemoina, millä profiloiduin kd:n kansanedustajana. Ihmisarvo on minulle äärettömän tärkeä, sitä ei saa loukata. Minulle on myös äärettömän tärkeää, että jokainen voi pärjätä. Tyhjästä täytyy kyetä nousemaan oikeastaan mihin tahansa. Sellainen on ollut mahdollista minun aikanani.

Aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista jakaa kokoomusta, kristillisdemokraateissa linja on yhteinäisemmin perinteisen avioliiton kannalla, miten aiot itse sijoittua tässä kysymyksessä?

– Edustan sitä laitaa, mitä edustin kd:ssa. En ole mielipidettäni muuttanut. Kokoomuksesta löytyy vähintään yhtä monta kaveria tällä kannalla kuin kd:stakin. Mutta en tee tästä suurta numeroa.

Onko kristillisdemokraattien linja mennyt hengellisesti ahdasmielisemmäksi?

– En tiedä. Tietenkin puolueen linjaan vaikuttaa paljon puheenjohtaja henkilönä. Hyvin usein linja henkilöityy, ehkä liikaakin, mutta en osaa sanoa siitä tarkemmin.

Kalliksen loikkauksesta uutisoi ensimmäisenä KP24.fi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKrematorioväki kaipaa yhtenäisiä käytäntöjä
Seuraava artikkeliIisalmen Sanomat: Suokonaution jatkoajasta erimielisyyksiä

Ei näytettäviä viestejä