”Kirkon on taisteltava jäsenkatoa vastaan”

Ratkaistaanko kirkon tulevaisuus pääkaupunkiseudulla? Varmaa vastausta kysymykseen ei tullut Helsingin tuomiokirkossa tiistai-iltana järjestetyssä Kirkko ja metropoli -keskustelutilaisuudessa. Tilaisuuden järjesti Kirkonrakentajien foorumi yhdessä Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Selkeimmän toimintaohjelman esitti Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja, eurovaaliehdokas Mikael Pentikäinen (kesk.).

Hän korosti muuttuvan yhteiskunnan kohtaamista ja alleviivasi kolmea asiaa: Ensinnäkin kirkon pitää taistella jäsenmääränsä puolesta, nyt siihen suhtaudutaan hänen mukaansa kuin asiaan, jolle ei voida mitään. Toiseksi Pentikäinen rohkaisi kirkkoa kokeilemaan ja perustamaan esimerkiksi omia päiväkoteja ja vanhainkoteja. Lisäksi pääkaupunkiseudulla kannattaisi Pentikäisen mielestä kokeilla henkilöseurakuntia.

Tilaisuudessa puhunut liikenne- ja kuntaministeri, niin ikään eurovaaliehdokas Henna Virkkunen (kok.) kertoi kuntarakenteen muuttamisyrityksistä. Virkkunen muistutti kuntien ja seurakuntien olevan samojen haasteiden edessä varsinkin syrjäseuduilla: väki vähenee ja vanhenee, rahat eivät riitä.

Virkkusen mielestä sekä kunnissa että seurakunnissa on kyse myös yhteisöllisyydestä eli siitä, että ihmiset kokevat kuuluvansa joukkoon ja haluavat maksaa veronsa yhteiseksi hyväksi.

Pentikäisen ja Virkkusen ohella illan keskustelijoina ja alustajina olivat Espoon piispa ja Kirkonrakentajien foorumin puheenjohtaja Tapio Luoma, Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan vt. kirkkoherra Marja Heltelä, muusikot Petri Laaksonen ja Kari Peitsamo sekä projektipäällikkö Terhi Jormakka Kirkkohallituksesta.

Tapio Luoman mukaan kirkon pahin vihollinen on kirkko itse, sisäänpäin kääntyminen ja omista rakenteista kiistely. Luoman ja muidenkin keskustelijoiden mukaan tavoitteena on kirkko, joka keskustelee ja ehkä riiteleekin, mutta jossa kunnioitetaan eri mieltä olevia.

Illan raikuvimmat aplodit sai Kari Peitsamo muistuttamalla, että kirkon tulee puhua yhdestä nimestä, Jeesuksesta.

Lue laajempi juttu paneelista Kotimaa Prosta.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Kannustan kirkkoa eettiseen omistukseen ja sijoitustoimintaan”
Seuraava artikkeliMetropoli-ilta: Kirkko on itsensä pahin vihollinen

Ei näytettäviä viestejä