Kirkollis­kokouksen avajais­messussa korostui kirkon ykseyden merkitys – ”Erilleen ajautuminen on Saatanan tunnus­merkki”

Kirkolliskokouksen avajaismessua vietettiin tänään Turun tuomiokirkossa. Kuva: Olli Seppälä

Kirkolliskokous kokoontuu tällä viikolla 13.–17.5. Turun Linnasmäen opistolla ensimmäistä kertaa uudella edustajajoukolla. Istuntoviikko alkoi juhlallisesti avajaismessulla Turun tuomiokirkossa. 

Liturgiasta vastanneet Marjut Mulari ja Tuomas Antola puhuivat dialogimuotoisissa johdantosanoissa siitä, kuinka kirkon tulisi olla yhtä. Mulari ja Antola muistuttivat rohkaisevasti, että kristityn tehtävänä on ennen kaikkea olla yhteydessä, ei oikeassa.

Pyrkimys yhteyteen korostui myös virsivalinnoissa, kuten virren 454 sanoissa: ”Uskovia paljon, ruumis on yksi. Hän yhdistää meidät.” (san. Anders Frotsenson, suom. Tapio Saraneva)

AVAJAISMESSUN SAARNASTA vastasi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo. Laajasalo aloitti saarnansa leikkisällä kertomuksella lapsestaan, joka oli ryhtynyt päiväkodissa siunaamaan muita lapsia. Siitä piispa Laajasalo siirtyi puhumaan kasvatuksen merkityksestä ja vanhemmuudesta painottaen sitä, miten tärkeää vanhemmalle on lasten keskinäinen sopu ja hyvä yhteys.

Laajasalo kertoi pyytäneensä lapsiltaan, että he tulisivat toimeen toistensa kanssa eivätkä päätyisi ainakaan kovin vakaviin riitoihin keskenään. Piispan mukaan ajatus siitä, että omat lapset ovat riidoissa keskenään, tuntuu ahdistavalta. Laajasalo painotti, että jokin vanhemman omassa suhteessa lapsiin menee rikki, jos he taistelevat keskenään tai eivät löydä toisiaan. 

Saarnan viesti oli selvä: epäsopu Jumalan lasten kesken vaikuttaa koko yhteisön jumalasuhteeseen rikkovasti.

SAARNAN VIESTI oli selvä: tora ja epäsopu Jumalan lasten kesken vaikuttaa koko yhteisön jumalasuhteeseen rikkovasti.

Piispa Laajasalo tunnisti, että myös Jeesuksen opetuslapsilla oli kinaa, pettymystä, katkeruutta ja keskinäistä vihaa jo kristinuskon alkuhetkillä. Opetuslapset kinastelivat siitä, kuka saa istua Jeesuksen vieressä, kuka on suurin ja kuka rakkain.

Piispa kuitenkin muistutti päivän evankeliumitekstiin viitaten, kuinka Jeesus rukoili, että he kaikki olisivat yhtä. Silloin maailma uskoisi ”Sinun lähettäneen minut”. 

Laajasalo kertoi, kuinka usein törmää puheeseen siitä, että kirkko ei kiinnosta, koska sitä pidetään riitaisana. Laajasalo totesi huokaisten, miten paljon aikaa menee ”sisäisiin paineihin”. Tämä vaikuttaa piispan mukaan jopa siihen, että voimavarat kirkon puolustamiseen ja rakentamiseen uhkaavat loppua.

”Erilleen ajautuminen on Saatanan tunnusmerkki”, Laajasalo korosti ja lisäsi, että kirkolliskokouksen idea historiallisesti on ollut yhteyden rakentaminen. Sen tähden kirkolliskokoukset ovat halki historian kokoontuneet, ja sen vuoksi tämänmuotoinen kirkolliskokous on kokoontunut Suomessa lähes 150 vuoden ja Turussa jo 50 vuoden ajan.

Kirkolliskokouksen idea historiallisesti on ollut yhteyden rakentaminen.

PIISPA ALLEVIIVASI, että kristittyjen yhteydessä ei ole kysymys vaan meidän keskinäisestä rakkaudestamme vaan Jumalan rakkaudesta meidän keskellämme. Virteen 454 viitaten Laajasalo sanoi luottavaisesti: ”Hän yhdistää meidät”.

Laajasalo lopetti saarnansa lohdullisesti: ”Jeesuksen seuraajien yhteys on aina vaillinaista, epäkelpoa ja haurasta. Mutta Jeesuksen yhteys seuraajiinsa on täydellistä, perinpohjaista ja vahvaa. Yhteys ei katkea koskaan, ei ihmisten virheisiin, eikä ihmisten synteihin. Yhteys ei lakkaa, vaikka elämä lakkaa – Jeesuksen yhteys seuraajiinsa vahvistuu kuolemassa ja täydellistyy taivaassa.”

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliMysteerikuvassa ollaan elokuvallisissa tunnelmissa – kuka konetta käyttää?
Seuraava artikkeliEhdotukset nuoriso­kiintiöstä ja määrä­enemmistön poistamisesta ovat arkki­piispa Tapio Luoman mukaan pohdinnan arvoisia

Ei näytettäviä viestejä