Kirkkomusiikki kiinnosti aiempia vuosia enemmän

sibelius akatemia 205
Sibelius-Akatemiaan on hakenut kirkkomusiikkia opiskelemaan noin 90 henkilöä, joka on enemmän kuin vuosiin.

Helsingissä Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin ainejohtajana toimivaa Jorma Hannikaista tieto ilahduttaa, mutta syytä hakijamäärän nousuun hänen mukaansa voi tässä vaiheessa vain arvailla.

– Selvitämme hakuprosessin kestäessä toukokuussa tätä asiaa ja syitä. Totta kai olemme tehneet erilaisia toimenpiteitä, muun muassa kohdentaneet mainontaa, joten ehkä olemme osuneet oikeisiin paikkoihin.

Koulutuksen sisäänottomäärä tarkistetaan vuosittain. Aloituspaikkoja kirkkomusiikin aineryhmässä on yleensä ollut noin 15 Kuopiossa ja 15 Helsingissä.

Hannikainen arvelee kanttorin ammatin houkuttelevan myös monipuolisuutensa vuoksi.

– Kanttori voi omien erityistaitojensa mukaisesti luovalla tavalla muovata työkuvaansa hyvin erilaisiin tehtäviin. Osa kanttoreista sopii hyvin musiikkikasvatustehtäviin, osa esimerkiksi edistämään kuorotoimintaa omassa seurakunnassaan.

Kirkkomusiikkikoulutus tarjoaa lähtöalustan moniin musiikin ammatteihin, ja työllistymisnäkymät alalle ovat ainakin kanttoreilla hyvät.

– Yleisesti ottaen suurin piirtein kaikki halukkaat alalle kouluttautuneet pääsevät töihin. Tilanne muistuttaa hieman 1980-lukua, jolloin virkoja oli todella paljon auki. Tuolloin niitä täytettiin myös ilman päteviä viranhaltijoita, mutta nyt sellaista ei tapahdu, vaan koulutus vaaditaan. Ja töitä on kyllä tarjolla, ainakin jos voi ajatella lähtevänsä kanttoriksi Helsingin seudun ulkopuolelle.

Edellinen artikkeliToivakka muistelee virsirunoilija Simo Korpelaa
Seuraava artikkeliRuokaselle ja Knuutilalle juhlakirjat

Ei näytettäviä viestejä